Progonom uspješnih kadrova koji nisu članovi njihovih stranaka vlast u Kantonu Sarajevo pokušava prikriti vlastiti nerad, neuspjeh i afere koje su proizveli. 
 
Pokretanje procedure smjene Emira Hadžihafizbegovića sa čela Kamernog teatra 55 i Aleša Kurta sa mjesta direktora Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) nema nikakve veze sa njihovim načinom vođenja kulturnih ustanova, već isključivo sa potrebom vladajuće „Trojke“ da na pozicije postavljaju svoje stranačke kadrove i da se svete političkim neistomišljenicima. 
 
Emir Hadžihafizbegović je naš najnagrađivaniji glumac u historiji, a Kamerni teatar 55 je pod njegovim vodstvom postao jedan od najboljih i najprepoznatljivijih teatara u regiji. Pokretanje procedure Hadžihafizbegovićeve smjene je isključivo posljedica njegove stranačke pripadnosti, što dovoljno govori o načinu na koji „Trojka“ upravlja sistemom.
 
Tvrdnje da je pozicija Emira Hadžihafizbegovića u Predsjedništvu SDA prepreka za obavljanje direktorske funkcije u Kamernom teatru 55, u okolnostima u kojima sve direktorske funkcije u Kantonu Sarajevo obnašaju kadrovi stranaka „Trojke“, među kojima su i svi neuspješni kandidati sa prošlih Lokalnih izbora, su besmislene i uvredljive.

 

SDA pruža punu podršku Hadžihafizbegoviću i Kurtu, ali i svim ostalim umjetnicima i kadrovima koji kvalitetno obavljaju svoj posao, neovisno o njihovoj političkoj pripadnosti i afinitetima.