• SDA je u svoje temelje ugradila univerzalne vrijednosti, koje su osnove za vođenje politika. Imala je misiju da bude nosilac demokratizacije ovih prostora, razvoja svih sloboda, prava… Na tim temeljima i postulatima se grade izvršne politike SDA – naveo je Branković.

Komentarišući kadrove SDA, koji su napustili stranku, Branković je naveo da u svakoj stranci postoje nosioci određenih funkcija koji pred izazovima naprave namjerne ili nenamjerne greške.

  • SDA je velika politička sredina i pokriva prostor cijele BiH. To je velika mreža kadrova, koji obavljaju veliki broj javnih funkcija. Često se pojave udari na pojedine ličnosti u strankama, pa tako i na SDA. Sjetimo se samo talgo vozova koje je nabavila Vlada na čijem sam čelu bio. Tvrdili su kako talgo vozovi koje smo nabavili nisu pogodni za naše šine. Ta kampanja i spinovanje su nam nanijeli velike štete, a danas imamo takve vozove, koji se koriste i koji su najmoderniji u regionu. I danas je velika potražnja za tim talgo vozovima. Očigledno je da je na političkoj sceni sve dozvoljeno – objasnio je Branković.

Dodao je kako u svim strankama postoje pojedinci koji naprave grešku i utiču na ugled stranke.

  • O tome koliko je narušen izgled stranke najbolje govore glasači. Najveći broj pojedinaca koji su prekršili norme ponašanja su van SDA ili su u nekim drugim političkim projektima i danas govore kako se nikada nisu mogli pronaći u SDA – izjavio je Branković.

Smatra kako ovo nije zastrašujuće vrijeme za našu zemlju, već da je zastrašujuće vrijeme bila agresija.

  • Našli smo odgovore i za to. Ovo je vrijeme krupnih političkih izazova, moramo imati odgovore i kroz institucije objašnjavati našim građanima šta se dešava. Moramo organizovati naše društvo da funkcioniše. To su novi izazovi i pitanja koja moramo rješavati – tvrdi.

Mišljenja je kako se izbori moraju održati, te da niko nema pravo to uskratiti građanima.

  • Ubijeđen sam da će izbori biti održani onako kako ih je Ustav i Zakon propisao, te da će sredstva biti odobrena. Mislim da je Schmidt svjestan odgovornosti i da razumije ovlaštenja. Nedvosmisleno je podržavao održavanje izbora i očekujem da će povući taj potez i naložiti izdvajanje sredstava. Nažalost, Evropa zadnjih 10-15 godina radi na principu da se dogovore domaći akteri što se tiče svega, pa su tako i ova pitanja koja pojedini domaći akteri ne mogu riješiti, prepustili upravo njima. Vjerujem da će međunarodna zajednica brzo reagovati – kazao je bivši premijer Vlade Federacije.

Smatra kako bi pravosudne institucije u ovom slučaju trebale reagovati, obzirom da su reagovale i nakon unutarstranačkih izbora SDA.

Što se tiče kandidata za člana Predsjedništva iz opozicije Denisa Bećirovića, Branković je kazao kako je on ozbiljan čovjek, ali ne smatra da će to biti teška politička borba.

  • On je dobio podršku samo lidera. Kada su u pitanju članovi, to je druga tema. Bećirović bi imao više šansi da ga je kandidovao samo SDP. Mi u Bosni i Hercegovini, kada se ekipe grupišu protiv jednog, gledamo kao nefer i mislim da će oni koji su podržali Bećirovića kroz mjesec dana početi pokazivati prve pukotine i da će se vratiti u realne okvire. Zaista ne znam šta povezuje te partije, ali kao što sam rekao, jedno je odluka lidera, drugo je odluka članova – naglasio je Branković.

Branković je kazao kako vjeruje da će SDA i ove izbore napraviti odličan rezultat i pobijediti.

  • Nadam se da će pobijediti kandidat SDA za člana Predsjedništva i da će SDA ponovo napraviti odličan rezultat i pobijediti. Važno je da pobijedi kandidat SDA za člana Predsjedništva i da potvrdi svoju lidersku poziciju.

HAYAT