SDA očekuje aktivnu ulogu visokog predstavnika Christiana Schmidta u rješavanju aktuelnog problema blokade državnih institucija. Međutim, on se još uvijek sastaje sa političkim liderima u BiH, ali i regionu, kako bi čuo različita mišljenja u vezi sa trenutnom situacijom u BiH, kazao je, između ostalog, Šemsudin Dedić zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH u intervjuu za Oslobođenje.

SVE ČEŠĆE SE U MEDIJIMA POJAVLJUJU IZJAVE POLITIČARA IZ RS-A O MOGUĆEM MIRNOM RAZILAŽENJU U BIH. DODIK JE DAO ROK OD ŠEST MJESECI DA SE VRATI ORIGINALNI DAYTON ILI ĆE RS TRAŽITI SAMOSTALNOST. KOJI ODGOVOR SDA MOŽE DATI NA OVAKVE PRIJETNJE IZUZEV STALNOG POZIVANJA MEĐUNARODNE ZAJEDNICE NA REAGOVANJE?

- Ako u nečemu treba da jedni drugima dajemo rokove, onda je to 14 ključnih prioriteta koje BiH mora ispuniti na putu za članstvo u EU. Pored pozivanja međunarodne zajednice, to jest OHR-a, koji je zadužen za implementaciju Dejtonskog sporazuma, drugi odgovori SDA su pozivi da u institucijama na nivou BiH dođemo do rješenja svakog problema. Uglavnom, svi odgovori na ovakve prijetnje imaju zajednički sadržilac, a to je da je Bosna i Hercegovina suverena, nezavisna i jedinstvena država.

HOĆE LI DO IZBORA 2022. DOĆI DO IZMJENA IZBORNOG ZAKONA BIH? IZ SNSD-A I HDZ-A KONSTANTNO STIŽU OPTUŽBE NA RAČUN VAŠE STRANKE, DA JE SDA TA KOJA NE ŽELI RAZGOVORE. ZAR JE TOLIKO TEŠKO SJESTI ZA ISTI STO?

- Nije tačno da se o izmjenama Izbornog zakona BiH ne razgovara. Parlamentarna skupština BiH u maju ove godine konstituisala je Interresornu radnu grupu za izmjenu izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini, u čijem sastavu se nalaze predstavnici svih stranaka.

ZAKONI I ZAKLJUČCI


Možda se stav SDA da se pitanje izmjena izbornog zakonodavstva treba rješavati u institucijama BiH nekima ne sviđa, pa iz tog razloga ima primjedbi. Kada su u pitanju svi dosadašnji razgovori o izmjenama Izbornog zakona, SDA je u kontinuitetu bila uključena u te procese. Nadamo se dogovoru do kraja godine. Mostar je pokazao da je dogovor moguć, pa vjerujem da će ga biti i na nivou države.

KAKO GLEDATE NA POTEZE NOVOG VISOKOG PREDSTAVNIKA? ČINI SE DA JE SARAJEVO OČEKIVALO PUNO VIŠE, DOK SU ZA POLITIČARE IZ RS-A ZAKLJUČCI NSRS-A JEDINO VAŽNI. KAKO DALJE U TAKVOJ SITUACIJI?

- Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt dobro poznaje situaciju u BiH i još nije povukao nikakve konkretne poteze, zasad se sastaje sa liderima u regiji i zemlji kako bi čuo njihove stavove.

Mi u SDA očekujemo aktivnu ulogu OHR-a i visokog predstavnika kako bi se odblokirali politički procesi i rad u institucijama BiH, te stabilizirale prilike u našoj zemlji. Što se tiče NSRS-a, zakoni su iznad zaključaka i to treba biti jasno i poslanicima iz RS-a. Vjerujem da će, ukoliko dođe do institucionalnog kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, nepoštivanja zakona i blokada državnih institucija, visoki predstavnik biti u situaciji da mora intervenisati i koristiti bonske ovlasti.

U STRANKAMA VEĆ POLAKO POČINJU RAZGOVORI O KANDIDATIMA ZA OPŠTE IZBORE 2022. ŠTA SE DEŠAVA U SDA OSIM ŠTO JE LIDER STRANKE PORUČIO KAKO VJERUJE DA ĆE MU SDA UKAZATI JOŠ JEDNU PRILIKU?

- Predsjednik Izetbegović je često u obilascima mnogih općina i kantona širom BiH i lično sam imao priliku da se uvjerim da ljudi na terenu vide u njemu lidera i da ima ogromnu podršku ne samo naših tradicionalnih glasača već građana generalno.

SDA će provesti sve statutarne procedure kad je u pitanju određivanje kandidata za izbore 2022. godine, ali mislim da je, kako sad stoje stvari, predsjednik Izetbegović taj kojeg stranačka baza vidi kao kandidata za člana Predsjedništva i da upravo on ima šansu da nadmoćno pobijedi sve ostale kandidate.

GORDANA TADIĆ RAZRIJEŠENA JE DUŽNOSTI GLAVNE TUŽITELJICE BIH. TREBAMO LI I U REFORMI PRAVOSUĐA OČEKIVATI I DALJE POMOĆ IZVANA ILI SE OSLONITI NA DOMAĆU PAMET?

- Temeljite reforme u pravosudnom sistemu su neophodne i sigurno je da za njihovo provođenje treba veće učešće domaćih eksperata i međunarodne zajednice sa ciljem jačanja vladavine prava, unapređenja njegove neovisnosti i efikasnosti.

GODINE BLOKADA

Mnogi dosadašnji izvještaji o stanju u pravosuđu u BiH od Evropske komisije i nezavisnih međunarodnih stručnjaka ukazuju na neophodnost reformi u ovoj oblasti.

IAKO STE POSLANIK STRANKE KOJA ČINI VEĆINU U DRŽAVNOJ VLASTI, MOŽETE LI BITI ZADOVOLJNI TIME ŠTA JE TA VLAST PRIKAZALA U POSLJEDNJEM MANDATU?

- Ne možemo biti zadovoljni radom ni izvršne ni zakonodavne vlasti. Parlament BiH već mjesecima ne radi svoj posao, ovaj mandat su obilježile blokade pojedinih političkih opcija, nema značajnih reformskih zakona na dnevnom redu, a izgleda da ni budžet neće biti usvojen u dogledno vrijeme. SDA razumije zašto su je građani izabrali, a naši zastupnici i ministri rade svoj posao u kapacitetu koji imamo bez obzira na svakodnevne opstrukcije.

OSLOBOĐENJE