Odluka Katoličke crkve i Sveučilišta u Zagrebu da organizuju predavanje osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića predstavlja najgrublje narušavanje moralnih i civilizacijskih normi.

Zastrašujuće je i gnusno da osoba koja je naredila da se strijeljaju nedužni civili drži predavanja mladim ljudima, u organizaciji obrazovne institucije i vjerske zajednice koje bi trebale da promoviraju moralne i vjerske vrijednosti, a ne da afirmiraju zločinačko naslijeđe.

Postavlja se pitanje zašto Crkva i Sveučilište pokušavaju od ratnog zločinca napraviti uzor za mlade ljude, i zašto šalju užasnu poruku žrtvama u Ahmićima, i to baš uoči godišnjice masakra.

Čovjek koji je naredio da se pobiju i spale djeca od nekoliko mjeseci, zajedno sa svojim majkama, ne trebaju biti uzor nikome, a posebno ne mladim ljudima. Zato ohrabruje pravdoljubiva reakcija mladih ljudi i dijela javnosti u Hrvatskoj koji su se usprotivili glorificiranju zločinca.

To ulijeva nadu u mogućnost da će prevladati civilizacijske vrijednosti koje osuđuju zločin i staju u zaštitu žrtava što jedino može biti put poboljšanja odnosa i izgradnje povjerenja među narodima, ali i odnosa između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.