Izjava Milorada Dodika izrečena u intervjuu jednoj sarajevskoj televiziji kako postoji „tajni dogovor između Izetbegovića i Čovića o trećem entitetu“ je nebuloza i potpuna neistina, plasirana s ciljem da se skrene pažnja sa suštinskih tema.

To je jasno svakome ko iole prati politička dešavanja u Bosni i Hercegovini, te je stoga bespredmetan pokušaj pojedinih poličara i dijela medija da od te lažne izjave prave ozbiljnu političku temu. 

SDA je mnogo puta jasno naglasila da nikada, ni pod bilo kojim okolnostima, neće dozvoliti formiranje tzv. trećeg entiteta, niti će pristati na izmjene Izbornog zakona koje bi vodile u dodatne etničke podjele. I tu ne postoje nikakve dileme.

Indikativno je da u političkim i medijskim strukturama, koje od ničega pokušavaju napraviti nešto i vezati to za SDA, izostaje reakcija na Dodikove stalne prijetenje otcjepljenjem, negiranje genocida, slavljene i nagrađivanje ratnih zločinaca, kao i uvrjedljivo poređenje presuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića sa rahmetli Alijom Izetbegovićem i izjednačavanje branitelja sa agresorima. 

Umjesto da se zajednički vrši pritisak na HDZ, koji blokira formiranje Vlade FBiH i funkcioniranje Ustavnog suda FBiH, slavi ratne zločince, širi islamofobiju i političkim ucjenama pokušava doći do diskriminatornog Izbornog zakona, fokus javnosti se usmjerava na SDA i izmišljene priče o „tajnim dogovorima“. 

S pravom se postavlja pitanje: s kojim ciljem i za čiju korist?