Kako je kazao, nije htio ponavljati mantru da je Dejtonski sporazum donio mir, ali ne i definitivno rješenje za BiH.

"Fokusirao sam se na to šta treba raditi, odnosno prestati raditi kako bi došlo do napretka. Očigledno je da trebamo prestati s kontraproduktivnim prepirkama koje smaraju ovo društvo i tjeraju mlade iz BiH. Treba prestati s blokadama, kao što je slučaj s Parlamentarnom skupštinom koja je u polublokadi. Već dvije godine blokirano je formiranje federalnog nivoa vlasti", izjavio je Izetbegović nakon sastanka.

Ističe da je isto tako potrebno prestati s negiranjem istine, presuda sudova koje su ustanovile Ujedinjene nacije, kao i s negiranjem genocida i glorifikovanjem ratnih zločinaca.

"Ovo je zemlja u kojoj je Karadžić odlikovan i u kojoj se po njemu zove studentski dom na Palama. To su strašne stvari i takve greške treba prestat raditi. Treba prestati s udarima na OHR i međunarodnu zajednicu, Ustavni sud i sudije", objasnio je.

Smatra da je potrebno intenzivirati euroatlantski put BiH, prije svega evropski put, te da je potrebno uspostaviti vladavinu prava.

"Moramo pratiti i uvesti evropske standarde i poštivati presude Evropskog suda za ljudska prava kao što je Sejdić - Finci. Nema vladavine zakona bez alata, a to su sudovi, odnosno pravosudni sistem. Ne može vas zaštititi niti entitet, niti kanton, niti političke stranke, već vladavina prava i ravnopravnost pred sudovima. Za to je potrebno neovisno, profesionalno pravosuđe koje nije po političkim uticajem", navodi Izetbegović.

Ističe da je SDA motor pozitivnih promjena.

"Mi ćemo potpisati svaki dokument koji se odnosi na evropski put BiH. Mi smo ti koji na kraju, mukotrpno, u borbi dva protiv jedan, uklanjaju blokade. Oni koji odlikuju ratne zločince i koji prave blokade treba da razmisle. Uporno insistiranje SDA na ovim stvarima ishodilo je izvještajem Inzka prema Ujedinjenim nacijama prije mjesec dana. Prisilili smo ih da konačno reaguju", rekao je Izetbegović.

KLIX/FENA