Stranka demokratske akcije oštro osuđuje napade na Bošnjake u Pljevljima i četničke provokacije kojima svjedoče Bošnjaci, kao i drugi manjinski narodi širom Crne Gore posljednjih dana.

Sa velikom zabrinutošću pratimo izljeve mržnje, netrpeljivosti i ksenofobije koje na ulicama crnogorskih gradova ispoljavaju pristalice velikosrpskih političkih stranaka, a čija su meta prevashodno Bošnjaci. 

Slike koje gledamo i poruke koje slušamo, neodoljivo nas podsjećaju na devedesete godine prošlog stoljeća i velika su opomena za ono što bi moglo uslijediti ukoliko velikosrpska ideologija, uz pomoć drugih opozicionih stranaka, uspije zavladati Crnom Gorom.

Na prijetnje „novom Srebrenicom“ u Pljevljima ne smije niko ostati ravnodušan, niti se takve prijetnje, u ovakvom društvenom ambijentu kakav je nastao u Crnoj Gori nakon proteklih izbora, smiju ignorisati.

Institucije države Crne Gore moraju zaštititi Bošnjake u Pljevljima i hitno identificirati nasilnike, jer je potpuno nedopustivo da oni budu prepušteni na milost i nemilost četničkim ekstremistima. 

Također, politički lideri u Crnoj Gori moraju nedvosmisleno osuditi ovakve napade, a vidjeli smo da su to zasad uradili samo predsjednik Milo Đukanović i Bošnjačka stranka, dok ostali uporno izjednačavaju žrtve i nasilnike, pozivajući „sve strane“ na suzdržanost,  čime namjerno zamagljuju situaciju i ohrabruju nasilje.

Posebnu odgovornost snose političari Bošnjaci i Albanci bez čijih ruku se ne može ustoličiti ostrašćena nacionalistička vlast koja je svoje lice pokazala u Pljevljima. Ko sa đavolom tikve sadi mora biti svjestan da izlaže i sebe i vlastiti narod  đavolskom scenariju koji smo iskusili u bliskoj prošlosti.