HNS-ovo saopćenje upućeno povodom terorističkih napada u Francuskoj predstavlja podmukao pokušaj da se ideološke tenzije i sigurnosni problemi iz Francuske prenesu u Bosnu i Hercegovinu i iskoriste protiv Bošnjaka. 
 
U vezi sa ciničnim pokušajem HNS-a da rat u BiH reinterpretira kao borbu protiv „islamskog terorizma i ekstremizma“, podsjećamo na činjenice utvrđene haškim presudama da su npr. neposredno uoči masakra u Ahmićima upravo iz lokalnog HDZ-a stigle poruke o potrebi borbe protiv „islamskih fundamentalista“, te da su i Džokeri, zločinačka jedinica koja je izvršila pokolj 116 civila u Ahmićima, bili zvanično definisani kao „antiteroristička jedinica“.
 
U haškim presudama (Šestorci, Kordiću, Blaškiću i dr.), koje su dobro poznate francuskoj javnosti, detaljno je opisano kako su HDZ i HVO pokolj 116 civila, uključujući ubijanje tek rođene djece i žena, pokušavali predstaviti kao „borbu protiv terorista“, koristeći se identičnom „antiterorističkom“ retorikom, kakvu su u julu 1995. u medijima koristili Radivoje Miletić, Milan Gvero, Zdravko Tolimir i dr, dok su istovremeno organizirali masovne egzekucije civila.
 
Očigledno je da HNS danas, jednako kao i 1993, Bošnjake želi predstaviti teroristima i narodom kojem nema mjesta u Evropi. To je licemjerna poruka politike koja se ne odriče naslijeđa zločina i kojoj cilj nije mir i saradnja među narodima.

 

Umjesto što se samoproglašava zaštitnicima i "nositeljima europskih vrijednosti", ta politika bi svoje evropejstvo trebalo da pokaže prihvatanjem presuda Haškog tribunala koje se odnose na "pokušaj stvaranja hrvatskog entiteta na tlu BiH", a zatim i niza presuda Evropskog suda za ljudska prava kojim se afirmira jednakost građana u izbornom procesu, uključujući i presudu po apelaciji Sejdić-Finci.