Postavljanje plakata sa likom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici predstavljaju provokaciju upućenu bošnjačkim povratnicima, te preživjelim i porodicama žrtava genocida u Srebrenici uoči 25. godišnjice. 

Podsjećamo da je Vučić, uoči obilježavanja 20 godišnjice, predvodio diplomatsku inicijativu s ciljem da se na Vijeću sigurnosti obori britanska rezolucija o genocidu u Srebrenici, a taj stav nije promijenio sve do danas.

Republika Srbija i njeni zvaničnici do danas ne samo da ne priznaju, već aktivno negiraju presude međunarodnih sudova o genocidu u Srebrenici, uključujući i presudu Međunarodnog suda pravde kojom je utvrđena odgovornost države Srbije za genocid. 

Imajući u vidu navedene činjenice, potpuno je jasno da je postavljanje plakata sa Vučićevim likom uoči 25. godišnjice genocida sramotan postupak načelnika Mladena Grujičića,  jer ni donacija srbijanskih vlasti od pet miliona ni bilo koji drugi novac ne može biti iznad istine o genocidu i osjećanja porodica ubijenih Srebreničana. 

U gradu u kojem je počinjen genocid, uoči obilježavanja 25 godišnjice, jedini plakati koji bi trebali stajati uime općinske vlasti jesu plakati koji iskazuju saosjećanje sa žrtvama, a plakati u ime srbijanskog predsjednika samo sa porukom izvinjenja za učešće u genocidu zemlje koju predstavlja.