Gradska organizacija SDA Mostar osjeća dužnost i potrebu reagovati na jučer, po ko zna koji put, iznesene laži i obmane predsjednika stranke Narod i Pravda Elmedina Konakovića.

Naime, gospodin Konaković nastavlja s neuspješnim pokušajima manipulisanja i obmane građana kada je u pitanju Mostar i izbor gradonačelnika Mostara.

Ničim izazvan, u kontekstu razgovora oko izmjena Izbornog zakona, gospodin Konaković fakturu za "izdaju Mostara" pokušava isporučiti SDA. Iako uporno izbjegavamo koristiti termin "izdaja", moramo poručiti gospodinu Konakoviću da pita svoje kolege i koalicione partnere iz Naše stranke kako su glasali prilikom izbora gradonačelnika Mostara i zašto nisu podržali dr. Zlatka Guzina, zajedničkog kandidata probosanskohercegovačkih stranaka i čovjeka koji je osvojio više od 13 hiljada prefrenecijalnih glasova?

Neka Dino Konaković upita svoje koalicione partnere zašto su od pet izabranih vijećnika imali dva kandidata za gradonačelnika, što je presedan na ozbiljnoj političkoj sceni? Kada već u javnost iznosi tezu da je SDA mogla "dati" mjesto gradonačelnika nekome iz SDP-a ili Naše stranke, preduslov je da se taj neko dogovori ko će biti, jer ne mogu biti dva gradonačelnika istovremeno.

Ipak, čak i takve ideje su se sjetili Konakovićevi koalicioni partneri - Naša stranka i SDP. Sjetili su se ideje o "rotirajućem gradonačelniku" kako bi zadovoljili lične sujete i ega. U interesu Grada Mostara i ne bježeći ni od toga, SDA kao najjača probosanskohercegovačka stranka, prihvatila je i takvo rješenje, koje je Konakovićev partner Kojović lično prezentirao predsjedniku Izetbegoviću.

Međutim, svega dan ili dva poslije, Naša stranka je odustala od tog prijedloga, valjda znajući da ne mogu utjecati na sve svoje vijećnike/ce, pa nisu sebi mogli dopustiti još jednu blamažu da podrška i njihovoj kandidatkinji izostane od stranačke kolegice.

S druge strane pak, SDA nije ta koja nešto daje ili uzima, jer te termine koristi Konaković, građani su ti koji su nedvosmisleno dali svoju podršku jedinstvenoj Koaliciji za Mostar koja je osvojila duplo više glasova od tzv. BH Bloka.

Bez obzira na sve uvrede, laži i obmane, SDA i Koalicija za Mostar bili su spremni za sve vidove saradnje, uključujući i eventualnu podršku kandidatu BH Bloka koji prođe u 2. krug, međutim nadvladale su lične sujete i interesi, čime su pokazali nezrelost i to da im na prvom mjestu nije Grad Mostar.

Stoga Konakoviću poručujemo da na miru ostavi Mostar, jer očito o njemu ništa ne zna ili se zlonamjerno pravi da ne zna, a umjesto što se isključivo bavi facebook analizama i kritikom SDA, bolje bi mu bilo da pripremi prijedlog za izmjene Izbornog zakona, jer u teoriji sve zna i u sve se razumije, a u praksi pokazuje da je obični populista i demagog koji nema konkretna rješenja.

Gradski odbor SDA Mostar