Danas je u Janji polaganjem cvijeća na šehidsko spomen-obilježje u dvorištu "Atik" džamije i učenjem Fatihe šehidima i civilnim žrtvama proteklog rata, obilježen 1.mart -Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Cvijeće su položili odbornik u Skupštini Grada Bijeljina Azem Aletović, potpredsjednik Skupštine Grada Mustafa Gradaščević, delegat u Vijeću naroda manjeg bh. entiteta Samir Baćevac i glavni imam Medžlisa IZ Janja hafiz Omer ef.Camić.
U svom obraćanju vjerski i politički predstavnici Bošnjaka u Janji i Bijeljini, pored podsjećanja na historijske činjenice vezane za ovaj datum, kada je preko 99% građana izašlih na referendum 29. 02. i 01.03.1992. godine izjasnilo za nezavisnu, cjelovitu i suverenu Bosnu i Hercegovinu, ukazali su na važnost obilježavanja svih državnih praznika u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, kao i prenošenja sjećanja na mlađe naraštaje, a u cilju očuvanja hiljadugodišnjeg kontinuiteta države Bosne i Hercegovine.
U ime Općinske organizacije SDA Janja svim građanima Bosne i Hercegovine želimo sretan 1.mart-Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.