Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da postupci i retorika Milorada Dodika nanose štetu stabilizaciji prilika, napretku Bosne i Hercegovine i rješavanju životnih problema njenih građana. Iako stalno ponavlja kako želi da se što prije uspostavi novi saziv Vijeća ministara BiH, svojim potezima i izjavama to praktično onemogućava.

Nepoštivanje zakona i odluka u čijem je donošenju učestvovala i politička partija na čijem je čelu, pokušajima da rješavanje odnosa između Srbije i Kosova poveže sa BiH, omalovažavanjem institucija i simbola BiH, kršenjem odluka Ustavnog suda proslavom neustavnog „Dana RS“, Milorad Dodik izaziva tenzije koje nikome u BiH, ali ni u regiji, ne mogu donijeti ništa dobro.

Posljednjom u nizu provokacija, kojom Drinu proglašava „srpskom rijekom“, Dodik duboko tone u glib velikodržavnih ideja koje su u 20. stoljeću od ove rijeke napravile najveću masovnu grobnicu nevinih civila čija je jedina „krivica“ bila što nisu Srbi.

U Bosni i Hercegovini ne postoje srpske, bošnjačke ili hrvatske, već samo bosanskohercegovačke rijeke. Jedna od njih – Drina – stogodišnja je državna granica između Bosne i Hercegovine i Srbije. Tako će zauvijek i ostati.

Miloradu Dodiku, drugim zvaničnicima entiteta RS, ali i pojedinim zvaničnicima Republike Srbije, konačno bi moralo postati jasno da nikada i ničim neće moći ugroziti Bosnu i Hercegovinu i njene međunarodno priznate granice. Svojom sadašnjom politikom jedino mogu ugroziti stabilnost cijele regije i dovesti u pitanje Dejtonski mirovni sporazum, a time i unutrašnju entitetsku strukturu BiH koja je nastala u Dejtonu.