Vijesti / Novosti

Salkić podsjeća Inzka: Šta ćemo sa etničkim čišćenjem u organima lokalnih zajednica u RS-u, tu ne reagirate!

Potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić dopisom od 03.2.2021. godine pozvao je visokog predstavnika, Vijeće za implementaciju mira, OSCE i Kancelariju Evropske komisije da spriječe etničko čišćenje u organima lokalnih zajednica u entitetu RS.

Objavljeno: 09.02.2021. u 16:09

U svom dopisu posebno je istakao primjer implementacije izbornih rezultata u općinama Bratunac, Vlasenica, Foča, gdje su Bošnjaci po popisu iz 1991. godine bili većinski narod.

Podsjetio je na ustavnu obavezu da se institucije i organi u koje se ubrajaju i lokalne zajednice trebaju uspostaviti po popisu iz 1991. godine što do danas nije učinjeno. Implementacijom lokalnih izbornih rezultata, naveo je, otišlo se i korak dalje jer su iz zakonodavnog i izvršnog rukovodstva spomenutih, ali i nekih drugih općina, potpuno eliminisani predstavnici Bošnjaka.

Potpredsjednik je u dopisu pozvao i na zaustavljanje pravoslavizacije u obrazovnom procesu u entitetu RS i prestanak slavljenja pravoslavne slave Sveti Sava kao slave u školama u ovom entitetu.

Naveo je da je ovo najgrublji primjer sistemske diskriminacije povratnika u ovaj entitet što je kršenje Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma. Sistemska diskriminacija se primjenjuje kao mirnodopska metoda od strane vlasti u entitetu na različitim nivoima za ponovni progon povratnika sa svojih ognjišta i ona se mora hitno sankcionisati i zaustaviti.

- U zaustavljanju sistemske diskriminacije povratnika presudnu ulogu ima OHR i Visoki prestavnik kao zaduženi za pračenje provođenja civilnog dijela dejtonskog mirovnog sporazuma – poručuje Salkić.

FAKTOR