Insistiranje Milorada Dodika na povratku „izvornom Dejtonu“ i način na koji to želi ostvariti, protuustavni su i protuzakoniti i čin su napada na ustavno-pravni poredak BiH. 

“Izvorni Dejton” ne postoji, postoji samo Dejtonski mirovni sporazum. Samim Mirovnim sporazumom je predviđena njegova nadgradnja po utvrđenim procedurama, pa je time postojeće ustavno uređenje Bosne i Hercegovine u svojoj evoluciji uvijek „izvorni Dejton“. 

Dakle, sve nadležnosti koje su prenesene sa nivoa entiteta na državni nivo su prenesene na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma i to uglavnom uz potpuni konsenzus svih članova Parlamentarne skupštine BiH, uz visoko podignute ruke SNSD-ovih parlamentaraca. Zakoni i odluke donesene u Parlamentarnoj skupštini BiH mogu se mijenjati isključivo u toj instituciji. 

Jednostrani pokušaji stavljanja van snage tih zakona u entitetskom parlamentu i prijetnje zabranom djelovanja državnim institucijama na prostoru entiteta RS predstavljaju grubo kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i najozbiljniju prijetnju miru u Bosni i Hercegovini i regionu.

Oružane snage BiH, OSA, SIPA, Uprava za indirektno oporezivanje i sve ostale institucije za koje Dodik najavljuje „povlačenje saglasnosti“ ostat će državne institucije čije postojanje odluke Narodne skupštine RS ne mogu ugroziti. 

Jedino što će Dodik svojom avanturističkom politikom ugroziti ukoliko krene u formiranje parainstitucija, jeste stabilnost i mir, i entitet RS koji postoji samo na osnovu Ustava BiH.