Potpredsjednik bh.entiteta RS, Ramiz Salkić, rekao je danas, 10. 03. 2021. godine, da je visoki predstavnik svojom pasivnošću i izražavanjem zabrinutosti na sve pojave u bh. entitetu RS doveo sebe u situaciju da NSRS raspravlja o njegovom radu.

Potpredsjednik Salkić je istakao da  zbog institucionalnog položaja Bošnjaci u bh.entitetu RS nisu u mogućnosti da zaštite svoja prava.

- Visoki predstavnik i OHR svojom pasivnošću i izražavanjem zabrinutosti na sve pojave u ovom entitetu doveli su sebe u situaciju da NSRS raspravlja o njihovom radu.

Svojim nedjelovanjem na provođenju  antidejtonskih procesa u ovom entitetu visoki predstavnik je u proteklim godinama ohrabrio Milorada Dodika da provodi seperatističku politiku. Izražavanje zabrinutosti umjesto konkretnih reakcija na kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma u ovom entitetu sve nas zajedno dovelo je u veoma tešku situaciju.

Sistemska diskriminacija koju provode vlasti bosanskih Srba u bh. entitetu RS prema Bošnjacima, koji su se vratili na svoja ognjišta, najočitiji je primjer kršenja Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Diskriminacija kao sredstvo za mirnodopsko etničko čišćenje prostora koji se nepravedno zove samo po jednom narodu ostavlja drastične posljedice na Bošnjake u ovom entitetu. Visoki predstavnik, OHR, PIC, OSCE , Kancelarija Evropske komisije svi to posmatraju kao da se ništa ne dešava, baš kao što su to posmatrali 1992. i 1995. godine.

Zbog institucionalnog položaja Bošnjaka u ovom entitetu selektivnom primjenom Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o konstitutivnosti naroda na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine u koji nas je doveo visoki predstavnik Volfgang Petrič nismo u mogućnosti da zaštitimo svoja prava.

Vaš aktivan pristup u entitetu FBiH kada se pojavi neki problem je za pohvalu, ali ostaje velika sumnja i nepovjerenje Bošnjaka u entitetu RS, zašto  nemate isti pristup i u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, kršenje ustavnih odredbi Bosne i Hercegovine i entiteta, kršenje zakonskih odredbi Bosne i Hercegovine i entiteta, negiranje genocida i veličanje presuđenih ratnih zločinaca su više nego dovoljan razlog za vašu reakciju.

Nove prijetnje referendumom o statusu entiteta RS novi je udar na Dejtonski mirovni sporazum za koji vjerujem da će ponovo izazvati veliku zabrinutost kod članica PIC-a i visokog predstavnika, ali isto tako vjerujem bez ozbiljne posljedice po one koji su prijetnja miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

KABINET POTPREDSJEDNIKA