Potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, danas je, 23. 06. 2021. godine, u Banjoj Luci razgovarao sa ambasadorom Republike Turske u Bosni i Hercegovini, Sadikom Baburom Girginom.

Potpredsjednik Salkić je upoznao ambasadora Girgina sa stanjem i položajem Bošnjaka u bh. entitetu RS i procesima koji se odvijaju u ovom entitetu, a koji su suprotni interesima građana i države Bosne i Hercegovine.

Prije svega upoznao je ambasadora sa sistemskom diskriminacijom koja se provodi nad građanima ovog entiteta koji se ne izjašnjavaju kao Srbi.

Potpredsjednik Salkić je naglasio da su pitanja obrazovanja na maternjem bosanskom jeziku, zapošljavanja i nacionalne zastupljenosti u organima entiteta pitanja koja će u budućnosti odrediti broj Bošnjaka u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Zamolio je ambasadora Girgina da kroz Vijeće za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini pomogne da se prekine sistemska diskriminacija Bošnjaka u ovom entitetu, koju provode  vlasti entiteta.

Istakao je da je u entitetskim organima zaposleno 1,30 posto Bošnjaka, a po Ustavu entiteta RS, član 97, trebalo bi biti zaposleno po popisu iz 1991. godine, te da je u lokalnim administracijama stanje isto.

Potpredsjednik Salkić je rekao da negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, osim što su kršenje presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde u Hagu, su  i anticivilizacijsko ponašanje, te  ujedno predstavljaju prijetnju miru i stabilnosti, jer podstiču mlađe ljude unutar srpskog naroda na radikalizaciju i neprijateljsko raspoloženje prema Bošnjacima što može, u doglednoj budućnosti, uzrokovati pojavu incidenata na vjerskoj i nacionalnoj osnovi.

Na kraju je zaključio da se trenutno stanje treba i mora promijeniti, jer je ono direktno suprotstavljeno Aneksu VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Današnjem sastanku prisustvovao je i Oguz Kilic, generalni konzul Konzulata Republike Turske sa sjedištem u Banja Luci.

KABINET POTPREDSJEDNIKA