Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović primio je danas predstavnike Koordinacije temeljnih boračkih udruženja Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Predstavnici Koordinacije su informisali Izetbegovića o aktivnostima koje provode, te sa trenutnim statusom i problemima sa kojima se suočava boračka populacija.

Na sastanku je razgovarano o mogućnostima nastavka sistematskog rješavanja tih problema kroz izmjene postojećih zakonskih rješenja iz oblasti boračko-invalidske zaštite i usvajanje novih.

U tom kontekstu su razmatrane informacije i ideje u vezi sa izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata, Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica i ostalih relevantnih zakonskih propisa.

Izetbegović je izrazio punu podršku radu boračkih udruženja, istaknuvši spremnost na maksimalan angažman s ciljem postizanja adekvatnih rješenja koja bi zadovoljila pripadnike boračkih kategorija, u okviru finansijskih mogućnosti limitiranih udarom pandemije koronavirusa u FBiH.

Delegaciju Koordinacije činili su predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca FBiH Almin Škrijelj, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Esad Delić, predsjednik Saveza demobilisanih boraca Sabahudin Ramić i predsjednik Saveza nosilaca ratnih priznanja Aljo Bošnjaković.

Sastanku je prisustvovao predsjednik Odbora za prava i status boračke populacije, očuvanje tekovina odbrambenog rata SDA Šerif Špago i Mirza Terzo ispred Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno - oslobodilačkog rata.