Predsjedništvo Bosne i Hercegovine mora smijeniti ambasadora pri Ujedinjenim nacijama Bojana Vujića zbog njegovog skandaloznog antidržavnog, šovinističkog i islamofobnog obraćanja prepunog laži na Savjetu za ljudska prava UN-a. 

Vujićev istup, u kojem gotovo kompletnu bošnjačku političku scenu, ali i predstavnike Islamske zajednice u BiH označava kao potencijalne „islamske teroriste“, a našu državu označava „najopasnijim izvorom terorizma u Evropi“, mora dobiti jasan odgovor. Bosna i Hercegovina se mora braniti od klasične velikosrpske nacionalističke propagande. Zbog toga je nužna odlučna reakcija Predsjedništva, ali i Ministarstva inostranih poslova Bosne i Hercegovine.

Istupima i lažima sličnim Vujićevom svjedočimo već nekoliko decenija, još od vremena Memoranduma SANU-a i šešeljevske propagande prije početka agresije na Bosnu i Hercegovinu. U toj kuhinji je sasvim izvjesno napisano i Vujićevo obraćanje, koje u odnosu na dosadašnju matricu ide i korak dalje pa „potencijalnim teroristima“ naziva i „bošnjačke učenjake, klerike i političare koji predstavljaju umjerenu demokratsku fasadu“.

Vujićeva tvrdnja da „Srbi i Hrvati spašavaju Evropu od opasnih Bošnjaka“ mnogo puta je ponovljena laž i zamjena teza. Zato je nužno svaki put ponoviti istinu: nisu legalna Vlada BiH i Armija RBiH u Hagu presuđeni za udruženi zločinački poduhvat, već su za to presuđena vojna i politička rukovodstva Srbije i Hrvatske i paradržava koje su pokušali uspostaviti  u Bosni i Hercegovini. Legalna Vlada BiH predvođena muslimanom Alijom Izetbegovićem je sistematski sprječavala i kažnjavala ratne zločine, a vlade vojske i paravojske samoprozvanih „zaštitnika Evrope“ su ih sistematski činile, uključujući masovna etnička čišćenja, koncentracione logore, genocid. Dakle, ako je neko „spašavao Evropu“, onda su to bili Bošnjaci i Bosanci, a ne ideolozi i izvršioci politike i strane kojoj pripada Vujić.

Slično je bilo i u postdejtonskom vremenu. Bošnjački politički i vjerski vrh se odlučno suprotstavlja svakom vidu vjerskog ekstremizma, dok ga srpska strana ohrabruje, slaveći pri tome presuđene ratne zločince, negirajući i odobravajući počinjeni genocid. Svakodnevne šovinističke uvrede na račun Bošnjaka i muslimana prateći su folklor politike čiji je predstavnik i ambasador Vujić.

Ukoliko u Bosni i Hercegovini postoji bilo kakva sigurnosna prijetnja, ona može doći jedino od militantne velikosrpske politike, povratnika sa ukrajinskog ratišta i oživljavanja zločinačke četničke ideologije. 

Vujić nakon ovakvog istupa ne smije ostati ambasador i sa te pozicije podrivati vlastitu zemlju, širiti laži, islamofobiju i velikosrpsku propagandu.