Okončanjem procedure posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine dovrešen je izborni proces, i time su se stekli uvjeti za započinjanje procesa formiranja izvršne vlasti u Federaciji BiH. 

Kao pobjednik izbora i jedina stranka koja sa svojim partnerima ima većinu u Klubu Bošnjaka, SDA će predložiti predsjednika/potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda.

SDA će u narednim danima uputiti poziv svim relevantnim parlamentarnim strankama kako bi se postigao dogovor o formiranju vlasti u Federaciji BiH u skladu sa Ustavom, zakonom i izbornom voljom birača.

Ostajemo pri stavu da je potrebno formirati široki politički front stranaka sa najboljim izbornim rezultatima, koji će osigurati brzo formiranje vlasti na svim nivoima. 

Široka koalicija, koja bi djelovala u interesu države Bosne i Hercegovine, doprinijela bi stabiliziranju situacije i imala bi dominantnu ulogu u odnosu na sve snage koje imaju suprotstavljene političke ciljeve, te istovremeno doprinijela smirivanju tenzija i pokušajima da se kreiraju i prodube iracionalni sukobi i podjele u probosanskom bloku.

Naredni mandat bi u potpunosti trebalo da bude posvećen ubrzanju euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine, kreiranju i usvajanju zakona koji će ojačati vladavinu prava, borbi protiv korupcije, rasterećenju privrede, povećanju primanja građana, osiguravanju stabilnog energetskog sistema, zaštititi okoliša, te unaprjeđenju svakog segmenta života naših građana.