Vijesti / Novosti

Počinje izgradnja 66 stambenih jedinica povratnicima u 13 općina

Objavljeno: 12.04.2022. u 15:50

Potpisane su dvije vrste ugovora za izgradnju ovih stambenih jedinica po sistemu ključ u ruke i za ovu namjenu bit će izdvojeno više od 2,6 miliona KM zajedno sa PDV-om. Jednu vrstu ugovora sa izvođačima radova potpisali su federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i direktor Fonda za povratak BiH Bojan Ninković, a druga vrsta ugovora odnosila se na odabrane korisnike po općinama, a koje su potpisali načelnici općina.

Istaknuto je da je u okviru projekta obnove stambenih jedinica u BiH iz kreditnih sredstava Saudijskog fonda za razvoj od implementatora Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica završeno 319 stambenih objekata. Od toga 171 jedinica napravljena je u 28 općina i gradova u FBiH, dok je 148 stambenih jedinica izgrađeno u 24 općine i grada u RS. Završetkom projketa u našoj državi bit će izgrađena 901 stambena jedinica u vrijednosti većoj od 25 miliona KM.

Prema riječima federalnog ministra raseljenih osoba i izbjeglica Edina Ramića, izvođenje radova se realizuje u općinama - Bosanski Petrovac (tri stambene jedinice), Glamoč, Kladanj, Ključ i Olovo po pet stambenih jedinica, Prozor- Rama (deset stambenih jedinica), Teočak (tri), te Vareš, Lopare, Mrkonjić Grad, Ugljevik, Vlasenica i Prnjavor po pet stambenih jedinica.

- Nadam se da ćemo do kraja godine ugovoriti i preostali dio neugovorenih objekata već nakon ove faze, nakon što izvođače uvedemo u radove, krenućemo sa izborom korisnika za sljedeću fazu izgradnje stambenih objekata. Nadamo se da će se stabilizirati cijene na tržištu i da nećemo imati otkazivanja prije svega ugovora što je problem u posljednjih godinu, dvije dana da nam dobavljači, izvođači radova najavljuju otkazivanje ugovora zbog poremećaja na tržištima, a naš Zakon o javnim nabavkama ne omogućava da mi sami korigiramo te cijene - naveo je Ramić izražavajući nadi da će ovaj projket izgradnje 66 stambenih jedinica biti završen u potrebnom roku.

Direktor Fonda za povratak BiH Bojan Ninković naglasio je značaj projekata imajući u vidu korisnike koji će dobiti ove stambene jedinice.

- Radi se o pet ugovora za 13 općina. Vrijednost projekata je 2,6 miliona KM i odnosi se na Saudijski fond za razvoj. Posebno bi pozdravio izvođače, poželio im uspješan rad i da vode računa o rokovima kako bi korisnici svih 66 stambenih jedinica što prije dobili krov nad glavom - dodao je Ninković.

Načelnici općina Prnjavor i Bosanski Petrovac, Darko Tomaš i Mahmut Jukić, izrazili su zahvalnost Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica i posebno ministru Ramiću za dosadašnje projekete i saradnju. Naglasili su da se ovim projektom rješavaju važna životna pitanja građana