Počasna konzulica BiH u Australiji ?emila Gabriel posjetila udruženje “Sunce” Mostar

Počasna konzulica BiH u Australiji, jedna je od najuspješnijih Bosanki u svijetu, ?emila Gabrijel,
poslovna žena koja je nakon povratka u BiH nastavila sa humanitarnim radom i djelovanjem.

Posjetila je udruženje gra?ana, roditelja i prijatelja osoba sa posebnim potrebama ‘Sunce’ Mostar.

Udruženju ‘Sunce’ uručila je donaciju, jedno od djece, koje je drugi razred srednje Ekonomske škole, će stipendirati.

Predsjednica udruženja Erna Kotlo upoznala je počasnu konzulicu s radom udruženja i sa problemima kojima se susreću.

“Ovo je samo jedan vid onoga što možemo vratiti zajednici, pomoći. Predsjednici udruženja, gospo?i Erni Kotlo, obećala sam da ću ih ponovo posjetiti i dalje pomogati u njihovom radu” rekla je Gabrijel.

Udruženje roditelja i prijatelja osoba s posebnim potrebama Sunce je nevladina organizacija, regionalnog karaktera koja organizovano radi na rješavanju problema osoba s posebnim potrebama i njihovih porodica, kako kroz zakonsku regulativu, tako i svim drugim oblastima života.

Udruženje je osnovano 1998. godine te broji oko 150 članova različitog stepena ometenosti od lahke, umjerene, teže i teške kategorije.

Od jula 2004. godine zahvaljujući podršci grada Mostara i Svjetske banke, udruženje radi i djeluje u prostorijama, koje je dodijelio grad na korištenje, na adresi Južni logor bb, čime je omogućena realizacija mnogih aktivnosti i projekata.

Misija udruženja je poboljšanje kvaliteta života osoba s posebnim potrebama, bilo kroz njihovo zbrinjavanje, educiranje i upošljavanje u radionicama ili čak rješavanjem statusa kroz zakonsku regulativu.