Pivić ističe da je izrečena presuda Osmanoviću od Višeg suda u Beogradu nastavak pravnog nasilja i kršenja međunarodnog prava i načela vladavine prava te još jedan u nizu predmeta kojim Srbija zloupotrebom univerzalne jurisdikcije procesuira ratne zločine s kojima krivičnopravno i u pogledu nadležnosti nema nikakve veze."Ovo je još jedan u nizu predmeta u kojima Srbija zloupotrebom univerzalne jurisdikcije procesuira navodne ratne zločine sa kojima krivičnopravno i u pogledu nadležnosti nema nikakve veze, jer su optuženi bosanskohercegovački državljani za navodne ratne zločine koji su navodno počinjeni na teritoriji Bosne i Hercegovine. U navedenim predmetima brojne su nepravilnosti i nezakonitosti počev od nadležnosti pa do prikupljanja dokaza, ali to u konačnici srbijanskom pravosuđu nije ni bitno", kazao je Pivić.

Dodao je da je cilj vođenja postupka bio postizanje vještačkog balansa u broju optužnica i presuda kako bi se ostvarili isključivo politički ciljevi za domaću javnost, a koji se upotrebljavaju i zloupotrebljavaju i u komunikaciji države Srbije kako sa susjednim zemljama, tako i sa predstavnicima međunarodne zajednice.

Podsjetimo, Sudsko vijeće Višeg suda u Beogradu jučer je prvostepeno osudilo Osmana Osmanovića na pet godina zatvora. Osmanović je bio optužen za ratni zločin na području Brčkog.

KLIX