Pregovori nisu propali, napravljeno je devet stepenica, treba napraviti i desetu, kaže lider SDA Bakir Izetbegović. Ima li nade da će uskoro biti napravljena i ta deseta stepenica odgovorila je za N1 Alma Čolo, članicu pregovaračkog tima SDA i zastupnicu u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Na čemu je zapeo dogovor?

Razgovarali smo o provedbi presuda suda u Strazburu i o elektorskom modelu koji predlaže HDZ. Ima značajnih uslovljavanja i od SNSD-a, također bilo je govora i o deblokiranju Federacije BiH. Ključna stvar zbog koje su propali pregovori je sama pozicija Doma naroda FBiH.

 

Je li tačno da je SDA na pregovore došla sa idejom da se Dom naroda FBiH svede na nivo Vijeća naroda Republike Srpske i da, kako to tvrde iz HNS-a, napravite u Federaciji BiH “Republiku Srpsku bošnjačkog naroda”?

Mi imao dvodomni sistem i to usporava proces donošenja zakonodavnih odluka. HDZ insistira da tih 17 delegata u Domu naroda biraju isključivo sa teritorija gdje dominantno žive Hrvati i onda je logično da taj Dom se bavi samo pitanjima vitalnog nacionalnog interesa, a ne da bude drugi zakonodavni dom.

Elmedin Konaković, predsjednik NIP-a kaže da bi svođenje Doma naroda FBiH na ono što je on u RS bio aplauz Dodiku za aparthejd?

Ne bi to bio jer Vijeće naroda je konstituisano na osnovu izmjena koje je donio visoki predstavnik. Imaju mnog manje delegata nego u Domu naroda FBiH. I u Vijeću naroda mogu zaustaviti svaki zakon koji prođe u NSRS, ali je tamo problem Ustavni sud RS jer sa pet glasova odlučuju da li je nešto vitalni interes ili nije.

Mi smo tražili brisanje prefiksa kod članova Predsjedništva, ali je prošao prijedlog da se ta dva člana zovu “predstavnicima hrvatskog naroda i svih ostalih građan” i “predstavnicima bošnjačkog naroda i svih ostalih građan”. Teško bi vi Jakobu Finciju rekli da bude bošnjački ili hrvatski predstavnik… i to je ustupak koji je napravljen prema HDZ-u. Napravljen je ustupak i u Domu naroda da se pet delegata bira isključivo u klubovima bošnjačkih i hrvatskih naroda i ovdje ne bi Ostali bili relevantan faktor.

HDZ nije želio napraviti ustupak po pitanju Doma naroda. Nisu Hrvati samo oni koji žive u Širokom Brijegu ili Čapljini.

Prije pregovora čule su se prijetnje na račun Čovića da treba platiti za blokade u FBiH. Koliko je to kumovalo propasti pregovora?

Ne vjerujem da je to tako misli (Izetbegović), ali je bio rezigniran ponašanejm Čović od njegovog govora u NSRS do glasanja protiv “Inzkovog zakona”.

Lider SDA Bakir Izetbegović upozorio je da mu predstavnici međunarodne zajednice prijete i da će morati povući, kako je rekao, neke nepopularne poteze koje će oboriti rejting SDA na predstojećim izborima. Ipak nije bilo tih poteza?

 

Svjedočila sam jednom diplomatskom pritisku. Na tim pregovorim predstavnici međunarodne zajednice lidere odvajaju u posebne prostorije i različitim metodama pokušavaju doći do dogovora. Vjerovatno je Izetbegović bio izložen pritiscima da pristane na rješenja koja po nama nisu najbolja.

N1