Danas je u Bosanskom Šamcu polaganjem cvijeća, učenjem dove I tevhida u džamiji Azizija obilježena godišnjica smrti drugog predsjednika Stranke demokratske akcije Sulejmana Tihića.
 
Delegaciju SDA koja je prisustvovala obilježavanju predvodio je potpredsjednik Stranke demokratske akcije Adil Osmanović koji je kazao da će Tihić ostati zapamćen po svojoj mudrosti, dobroćudnosti i staloženosti. 
 
„Sulejman Tihić će ostati zapamćen kao blag i smiren, ali jako ustrajan i čvrst političar. Njegovo vrijeme ostat će zapamćeno kao zlatno doba što se tiče reformi kojima su formirane brojne državne institucije. Put prema Evropskoj uniji i NATO-u koji je trasiran tada ostao je krajnja destinacija BiH. Nažalost, mnogi procesi su zaustavljeni obaranjem Aprilskog paketa, ali rahmetli predsjednik Tihić se sve do kraja nastavio, stavljajući dobrobit države ispred ličnog isticanja. Imali smo priliku u proteklom periodu vidjeti koliko je važna bila njjegova apelacija po pitanju državne imovine“, kazao je Osmanović.
 
Dodao je da je naročito naslijeđe Tihića u njegovoj borbi za prava povratničke populacije.
 
„Amandmanima na Ustav manjeg bh. entiteta, kao i brojnim drugim inicijativama, Tihić je radio na popravljanju i jačanju pozicije Bošnjaka i Hrvata u RS-u. To je put kojem SDA ostaje privržena, i to je jedan od najvažnijih amaneta koje nam je Tihić ostavio. Nikada nećemo odustati od bilo kojeg pedlja Bosne i Hercegovine“, kazao je Osmanović.
 

 

Sulejman Tihić je izabran za predsjednika SDA na Kongresu održanom 2001. godine. Tokom političke karijere obnašao je više funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, a 2002. godine je izabran za člana Predsjedništva BiH. Nakon duge i teške bolesti preminuo je u Sarajevu 25. septembra 2014. godine, a ukopan je 27. septembra u rodnom Bosanskom Šamcu.