Na tribini o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, on je ocijenio da ono što radi lider SNSD-a, unosi nemir kod svih građana u oba entiteta.

- Treba raditi na izgradnji države i državnih institucija i vraćanju povjerenja i u tom pravcu mi kao SDA ćemo učiniti sve da se takvo protuustavno i protuzakonito djelovanje zaustavi – kazao je Osmanović.

Ovom prilikom razgovarano je i o položaju povratnika u manjem bh. entitetu te povećanju sredstava za njih u okviru budžeta Federacije u iznosu od dva posto.

Osmanović je podsjetio da su tu incijativu podržale i druge stranke u Federaciji BiH uz napomenu da će sredstva biti usmjerena na ekonomsko jačanje povratnika i njihov opstanak u mjestima povratka.

Osmanović je osudio nedavnu odluku Skupštine Općine Čajniče da se u zimsko održavanje puteva ne uvrsti dionica u dijelu u kojem žive uglavnom Bošnjaci.

- Nažalost, nije to jedini primjer gdje se pokušava jedna segregacija prema nesrpskom stanovništvu koje živi na prostoru entiteta RS. Neprihvatljivo je u civilizacijskom svijetu gdje vladaju evropski standardi da neko gleda koje stanovništvo živi na nekom dijelu opštine i na osnovu toga da raspoređuje sredstva čak i za održavanje puteva, što je čista diskrimanicija koju i ovom prilikom osuđujem i to treba podići na najviši nivo da se takve stvari ne smiju dešavati bilo gdje u BiH – kazao je on.

Odbornik te stranke u SO Novo Goražde Ibrahim Drljević naglasio je da u Novom Goraždu povratnici nemaju problema

- Pored diskriminacije bošnjačkih povratnika u Čajniču je na sceni obračun SDS-a odnosno opozicionih stranaka sa jedne i SNSD-a sa druge strane i pozicioniranje za parlamentarne izbore naredne godine, što se dešava i u Višegradu. Od relevantnih ljudi želimo dobiti prave informacije i sagledati u kojem pravcu idemo – kazao je Drljević.

U skladu sa zaključkom predsjedništva Stranke demokratske akcije tribine o aktuelnoj situaciji u državi bit će održane i u drugim lokalnim zajednicama na području istočne Bosne.

FENA