Vijesti / Novosti

Organizacija "Žene SDA" BiH zahtijeva rigoroznije kazne za počinitelje silovanja

Objavljeno: 19.01.2021. u 18:21

Ispovijest mlade glumice Milene Radulović i nekoliko djevojaka, među kojima su bile maloljetnice, o tome da su silovane od strane poznatog reditelja, scenariste i učitelja glume Miroslava Mike Aleksića (68) izazvala je zgražanje cjelokupne javnosti u Srbiji, ali i cijeloj regiji.

 
 

Vijest je izazvala burne reakcije istinskih zagovornika prava žena, te brojnih građana koji su, kroz oglašavanje na društvenim mrežama, najoštrije osudili seksualno nasilje u Srbiji.

- Iskreno suosjećamo sa ženama koje su bile izložene seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju najgore vrste. Mišljenja smo da ovakve pojave zahtijevaju rigoroznije kazne za počinitelje, i veću odgovornost društvene zajednice na planu zaštite prava žena - saopćeno je iz Organizacije "Žene SDA" Bosne i Hercegovine.

Upućen je poziv nadležnim organima i institucijama da primjene odgovarajuće zakonske propise i efikasne mehanizme, kako bi se ovakve pojave u budućnosti u potpunosti eliminisale.

Žene su, dodaju, oduvijek bile izložene raznim oblicima nasilja koje je, u manjoj ili većoj mjeri prisutno i danas, kako u zemljama okruženja, tako i u Bosni i Hercegovini.

- Ne treba nikad zaboraviti da su mnoge žene silovane tokom agresije na našu zemlju, u periodu od 1992. do 1995. godine. Mišljenja smo da status svih žrtava seksualnog nasilja, bez obzira u kojem dijelu svijeta žive, treba biti na višem nivou, a počinitelji adekvatno kažnjeni - navode u saopćenju "Žene SDA" Bosne i Hercegovine