Smatra da su pravi izazovi za Evropsku uniju radikalne, ksenofobne, rasističke politike čiji se zagovornici javljaju ovih dana te da nema Evropske unije ako takve politike budu imale budućnost.

- Nije za EU izazov kako integrirati dva miliona muslimana, jer smo mi autohton evropski narod koji oduvijek živi ovdje i mi smo Evropljani - kazao je.

Džaferović tvrdi da su Bošnjaci štitili univerzalne civilizacijske vrijednosti i onda kada im je u historiji bilo najteže, u vremenu odbrane BiH od agresije.

Smatra da se EU treba graditi na jedinstvu različitosti, na zaštiti individualnih ljudskih sloboda i prava te na Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima.

- I mi u takvu EU vjerujemo i u takvu EU želimo da idemo, a ne EU koju zagovara Orban i klika koja se jučer javila s tim sramnim porukama - zaključio je Džaferović za Hayat.

Džaferović je komentirao i dokumente koji su se pojavili u kojima stoji da je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi krajem novembra s članom Predsjedništva BiH i liderom SNSD-a Miloradom Dodikom dogovorio održavanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske u kojoj su napadnute nadležnosti Bosne i Hercegovine, kazavši da je to sramno, ukoliko se ovi navodi pokažu tačnim.

- Neprihvatljivo je da bilo koji zvaničnik EU pravi bilo kakve dogovore koji bi značili održavanje te Skupštine RS i usvajanje tih zaključaka, dakle koji bi značili početak udara na ustavni poredak BiH. Varhelyi i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler to treba da pojasne javnosti - stava je Džaferović.

Kaže da to sasvim sigurno nije stav evropskih institucija jer je njihov stav da se u BiH treba, bez rezerve i bez ostatka, provoditi 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Jedan od prioriteta je i funkcionalnost institucija BiH.

Vijesti.ba