Podizanje optužnice u slučaju Dobrovoljačka predstavlja evidentan nastavak politički motiviranih postupaka protiv civilnih i vojnih zvaničnika Republike BiH, kojima dio Tužilaštva BiH nastoji promijeniti karakter rata u Bosni i Hercegovini. 

Činjenica da je informacija o optužnici najprije objavljena na javnim medijima u entitetu RS, samo nekoliko dana nakon oslobađajuće presude Draganu Vikiću i Jusufu Pušini, te samo nekoliko dana uoči 30. godišnjice presudne bitke za odbranu Sarajeva, ukazuje na vrlo jasne političke motive i novi pokušaj konstrukcije.

Aktuelna optužnica kontradiktorna je nalazima Haškog tribunal da je kolona JNA bila legitimna vojna meta. Suprotna je i odlukama sudova u Britaniji i Austriji, kao i ranijim odlukama Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Glavni tužilac Milanko Kajganić mora javnosti objasniti zbog čega je onda Tužilaštvo BiH, unatoč svemu pobrojanom, odlučilo da podigne optužnicu.

Svako ko je počinio zločin mora da odgovara, i umjesto što je ulagalo energiju u već zaključen slučaj Dobrovoljačka, Tužilaštvo BiH je moralo do sada imati desetke optužnica  protiv snajperista i artiljeraca Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS, koji su tokom opsade terorizirali Sarajevo, ubivši 11.541 građanina i građanku.

Uvjereni smo u nedužnost optuženih zvaničnika i branilaca Bosne i Hercegovine, kao i da će sudski postupak to potvrditi.