Bakir Izetbegović, lider SDA i drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda, odgovorio je da je u Mostaru prihvatio da će raditi na tome, pokušati naći rješenje po pitanju provedbe presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, te da je legitimno predstavljanje samo usputni, spomenuti dio.

Čoviću je odgovorio i da imaju drugačija viđenja legitimnog predstavljanja, te da je za njega Željko Komšić (član Predsjedništva BiH kojeg ne priznaje HDZ) legitimno izabran u skladu sa Ustavom i zakonom.

Izetbegović je rekao i da je HDZ sve vrijeme predlagao stvari kakve je predložio danas. Naglasio je i da nije on, odnosno SDA, predlagala Komšića i pitao kakve veze ima SDA s tim, za što ih iz HDZ-a konstantno optužuju. Obraćajući se delegatu Zlatku Miletiću, Izetbegović je odgovorio i da neće reći da nisu bili u pravu (SDP i DF) što su kandidovali Komšića, ali da on s tim ima koliko i sa ulaskom Finske u NATO. Ponovio je da je za njega Komšić legitiman, ali da je to pitanje prevashodno problem između HDZ-a, SDP-a i DF-a.

- Na svim pregovorima i razgovorima uz učešće naših prijatelja iz međunarodne zajednice, ali i stranaka koje su o tome raspravljale ja sam prevashodno pristao da razgovaram o implementaciji presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH. To legitimno predstavljanje je samo jedna od stvari koja se spominje. Očito da ja i Čović imamo drugačije viđenje legitimnog predstavljanja - rekao je Izetbegović.

FAKTOR