Dodjela najvišeg odlikovanja Republike Srbije Miloradu Dodiku, još je jedna potvrda da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ne vodi iskrenu politiku prema Bosni i Hercegovini.
 
Vučić u javnim istupima ne propušta priliku da kaže kako poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine  - suverenitet uglavnom ne pominje, te da želi najbolje odnose sa BiH i Bošnjacima.
 
Međutim, ove riječi ne prate djela. 
 
Jer, ne može se poštovati BiH, a nagrađivati čovjek koji već godinama prijeti njenom disolucijom, „mirnim razlazima“ i svojom politikom ugrožava stabilnost BiH, ali i cijele regije. 
 
Ne mogu se zagovarati ni bolji odnosi s Bošnjacima, a odlikovati Dodika, koji je odlikovao Karadžića i druge presuđene ratne zločince.
 
Pri tome, Vučićeva Srbija nagrađuje političara koji je zbog stalnog podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma stavljen na „crnu listu“ State Departmenta i kojem prijete slične sankcije i vodećih država EU.

 

Odlikovanjem Dodika, Vučić je direktno potvrdio da podržava njegovu destabilizirajuću politiku. To je većini nas u BiH već odavno jasno. Uvjereni smo da nakon ovog čina više nikakve dileme o tome neće imati ni države garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma. Vučićeva politika koja je prije par godina bila obećavajuća se pretvorila u politiku koja luta i koja je bez vizije.