Ovom prilikom potpredsjednik SDA Adil Osmanović istakao je kako je Sulejman Tihić bio istrajan u borbi za bolju Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane.
 

"U Bosanskom Šamcu, malom bh. gradu,  rodio se veliki čovjek,  političar i državnik Alija Izetbegović, prvi predsjednik Predsjedništva RBiH i osnivač SDA. Poslije 26 godina se u istom gradu rodio Sulejman Tihić, drugi predsjednik SDA i član Predsjedništva BiH. Obojica su prije ulaska u politiku imali velika iskušenja.  Alija Izetbegović je prošao kroz komunističke zatvore, a Sulejman Tihić kroz četničke logore. Ni jednog od njih zatvori niti logori nisu obeshrabrili da se bore za demokratsku BiH ravnopravnih građana i naroda. Tihić je bio realan političar. Iako je bio svjestan nedostataka Dejtonskog mirovnog sporazuma, nikada ga nije opovrgavao, nego je bio svjestan da se on treba dograđivati i popravljati kroz institucije BiH. I u tom pravcu se kretao. Period od 2002-2006. godine, dok je bio član Predsjedništva BiH radio je neumorno, uz podršku međunarodne zajednice, na uspostavi državnih institucija. Preko 60 institucija na nivou BiH je uspostavljeno u tom periodu. Ono što je posebno važno istaći da je uspio BiH nepovratno usmjeriti ka EU i NATO integracijama", kazao je Osmanović.

Sulejman Tihić je izabran za predsjednika SDA na Kongresu održanom 2001. godine. Tokom političke karijere obnašao je više funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, a 2002. godine je izabran za člana Predsjedništva BiH. Nakon duge i teške bolesti preminuo je u Sarajevu 25. septembra 2014. godine, a ukopan je 27. septembra u rodnom Bosanskom Šamcu.