Intenzivna rehabilitacija i reafirmacija fašističkih ideologija i njihovih eksponenata, relativiziranje počinjenih zločina, bujanje secesionističkih politika, te eskalacija brutalnog nasilja kojem bosanskohercegovačka javnost u posljednje vrijeme svjedoči direktne su posljedice podaničke politike koju „Trojka“ provodi s ciljem dolaska i opstanka na vlasti.

Nekoliko mjeseci nakon što je „Trojka“ po izboru SNSD-a i HDZ-a postala dio državne vlasti, a zatim i dio federalne vlasti zahvaljujući jednodnevnoj suspenziji Ustava FBiH kojom je obespravljen bošnjački narod, država Bosna i Hercegovina prolazi kroz najveću postratnu krizu izazvanu napadom na ustavni poredak od strane vlasti entiteta RS.

Politika popuštanja koja se nevješto pokušava predstaviti kao „kompromis“ i stalni ustupci oličeni u prepuštanju ključnih pozicija SNSD-u i HDZ-u djelovali su stimulirajuće na retrogradne snage koje zagovaraju secesiju ili dalju etno-teritorijalnu podjelu Bosne i Hercegovine.

Zabrinjavajuće pogoršanje sigurnosne situacije i aktuelna eskalacija nasilja neminovna su posljedica uloge „Trojke“ u uspostavljanju sistema vrijednosti u kojem se na ministarske i druge pozicije u strukturi vlasti imenuju osobe osuđivane zbog nasilničkog ponašanja i upotrebe vatrenog oružja, osobe kojima su izricane mjere zabrane zbog nasilja u porodici ili osobe koje otvoreno glorifikuju ratne zločince i relativiziraju njihove zločine. 

Manifestacija nametanja takvog sistema vrijednosti je i posljednji skandal na Sarajevo film festivalu, na kojem je promovisan srbijanski film koji afirmiše četnički pokret. 

Nije „Trojka“ direktno birala sporni film, ali je konfliktima koje je unijela u probosanski blok i servilnošću prema onima koji ne žele dobro Bosni i Hercegovini stvorila ambijent u kojem su odgovorni za izbor programa Filmskog festivala procijenili da je došlo vrijeme za promociju takvog filma u gradu koji je četiri godine bio pod opsadom sljedbenika četničke ideologije.

„Trojka“ neće biti amnestirana od svoje sramotne uloge organizacijom protesta na kojima će se posipati pepelom i sami sebi postavljati uslove, ali će biti zaustavljena u daljem degradiranju države Bosne i Hercegovine, njenih institucija, historijskih činjenica i društvenog sistema vrijednosti.