Nerazumna i potpuno neobjašnjiva odluka HDZ-ovih ministara u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine da glasaju protiv olakšavanja viznog režima građanima Kraljevine Saudijske Arabije, nanosi višemilionsku štetu bh. turizmu.

Uprkos činjenici da je bh. turizam na koljenima tokom pandemije, i uprkos vapajima Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, turističkih udruženja iz cijele zemlje, molbi aviokompanija, hotelijera i investitora, HDZ-ovi ministri glasaju protiv odluke koja direktno šteti svim građanima naše zemlje.

Dok jedna bogata Švicarska, putem turističke organizacije i ambasade, vodi kampanju i poziva arapske turiste da dođu u ovu zemlju, HDZ svojim nerazumnim odlukama ostavlja BiH bez miliona maraka. Imajući u vidu da su građani Kine i zemalja Južne Amerike, poput Brazila i Argentine, izuzeti od viznog režima za ulazak u našu zemlju, protivljenje HDZ-ovih ministara se može objasniti na dva načina – ili svjesno rade protiv bh. turizma ugrožavajući hiljade radnih mjesta ili je njihova odluka plod islamofobije.

Protivljenje HDZ-ovih ministara je još nerazumnije ako se uzme u obzir činjenica da Odluka predviđa da se državljani Kraljevine Saudijske Arabije izuzimaju od obaveze pribavljanja viza u periodu od 15.05. do 15.10. u kalendarskoj godini, sa dužinom boravka maksimalno do 30 dana, te da moraju predočiti dokaze o uplaćenom turističkom aranžmanu i povratnu avionsku kartu.

Pozivamo HDZ da ne politizira jednu racionalnu odluku, za koju su pribavljena mišljenja svih nadležnih institucija, te da prestane raditi protiv vlastite države, jer će snositi isključivu odgovornost za gubitak radnih mjesta u sektoru turizma, ali i višemilionsku štetu u budžetima u Bosni i Hercegovini.