SDA od Tužilaštva BiH traži da pri formiranju predmeta, otvaranju istraga i podizanju optužnica, predviđene procedure i zakone primjenjuje jednako na sve građane, što trenutno očigledno nije praksa.
 
Pokazuje to i slučaj Elmedine Muftić, spisateljice iz Vareša, koja je po nalogu Tužilaštva BiH pozvana da da izjavu zbog komentara na društvenim mrežama, kojima se navodno širi vjerska i nacionalna netrpeljivost.
 
Svakome ko je imao priliku da vidi o kakvim je komentarima riječ, jasno je da ne postoji nikakvo krivično djelo, već da je riječ o pokušaju da se ušutkaju svi oni koji se suprotstavljaju šovinističkim izjavama pojedinih političara.
 
Takvim postupcima obrću se teze i primjenjuju dvostruki standardi. Umjesto procesuiranja velikog broja osoba koje izjavama prijete genocidom i o Bošnjacima  govore na ksenofoban i šovinistički način i pri tome zaista koriste govor mržnje i izazivaju vjersku i nacionalnu netrpeljivost, procesuiraju se oni koji se tome javno suprotstavljaju. Ovaj put je izgleda uveden i novi islamofobni kriterij - hidžab. 

 

Mnogo je primjera govora mržnje, naročito u slučaju Milorada Dodika i njegovog okruženja, kao i bivših saradnika poput Rajka Vasića, koje Tužilaštvo BiH nikada nije procesuiralo