To je kazala ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković komentirajući odluku da povuče ovaj dokument s posljednje sjednice Vijeća ministara.

Ova odluka Turković naišla je na osude ministra pravde BiH Josipa Grubeše, ali i negodovanja ministara pravde RS i FBiH Antona Kasipovića i Mate Jozića, koji su kazali da im nije jasno zbog čega se ne usvaja dokument koji je odavno usaglašen.

Turković je napomenula da je održala niz konsultativnih sastanaka, čak i s predstavnicima žrtava, s ciljem pronalaska načina implementacije predložene tzv. revidirane strategije, piše Avaz.ba.

 
Suština zahtjeva svih konsultiranih je da se strategijom treba predvidjeti prioritetno procesuiranje nezavršenih predmeta s A liste Pravila puta te da se u predloženu strategiju uvrste detaljni podaci o završenim predmetima A liste, što do sada nije učinjeno – kazala je Turković.

Pojasnila je da je potrebno definirati koliko je izrečeno pravosnažnih presuda, koliko je predmeta u žalbenom postupku, koliko je postupaka u toku (potvrđena optužnica), u odnosu na koliko lica je provedena istraga, koliko je predmeta obustavljeno, uz navođenje razloga obustave, te koliko je onih koji nisu niti u jednoj od prethodnih pet kategorija.

Taj izvještaj mora postojati, to je godinama na stolu i nikada se nije dobio detaljan odgovor. Neke stvari se gube u kompletnom procesu, to je dio i pravde i pravičnosti i bez toga nećemo ići dalje.  Potrebno je da se zna u ime svih onih koji su zabrinuti ili su bili žrtvama na ovaj ili onaj način, da se zna šta je s počiniocima tih ratnih zločina, kome su dodijeljeni, gdje im se sudi… – rekla nam je Turković.
Ministrica Turković napominje da je i glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (ICTY) Serž Bramerc (Serge Brammertz) u nekoliko navrata proteklih godina to potencirao kao krucijalni problem.

Od 2016. do 2020. godine u kontinuitetu osam puta Bramerc je u svojim izvještajima Vijeću sigurnosti UN-a upozoravao da se predmeti Pravila puta trebaju završiti, što je učinio i u izvještaju od prije nekoliko dana – dodala je Turković.

HAYAT