Danima poslije se nižu istupi brojnih političkih predstavnika, ali i reakcije na ukupno stanje koje je prisutno u Hercegovini.


HDZBiH je jučer preko svoga ministra Slađana Bevande iznenada predložio vršitelja dužnosti policijskog komesara, navodno kao odgovor na ukupnu situaciju. To je dovelo do varnica u odnosima između SDA i HDZ-a BiH. Otvorena su brojna pitanja, a primjetne su i neke tendencije u kojima HDZBiH u okolnostima krize nastoji "preko koljena" realizirati svoje političke platforme i ciljeva u Bosni i Hercegovini.

O tome za Radiosarajevo.ba predsjednik Kantonalne organizacije SDA HNK i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne Skupštine BiH Edin Mušić.

Kad Čović ne dozvoljava

Radiosarajevo.ba: Kako komentirate iznenadni prijedlog HDZ-a BiH za vršitelja dužnosti komesara u liku Marija Zovke, a koje je aktueliziralo ovaj dugogodišnji problem? Budimo realni, koliko je u svemu odgovornost i same SDA?

Mušić: Da bi se izbjegao dojam prebacivanja odgovornosti, a što se čini, moram istaći da za višegodišnje stvaranje "zapuštenog" stanja u MUP-u HNK djelomičnu odgovornost snose i ministri SDA u Vladi HNK, jer nisu uspjeli ubijediti premijera i ministra MUP-a u Vladi HNK koji su iz HDZ-a BiH da postupe po Zakonu i predlože zakonito imenovanje v.d. Komesara MUP-a HNK, odnosno direktora uprave policije HNK.

Radiosarajevo.ba

Za razliku od Srednjobosanskog kantona, gdje je princip pariteta jasan i neupitan, a prema kome kantonalni ministar i Komesar nikada nisu osobe iz reda istog naroda, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu bi upravo takav model koji bi mogao relaksirati sve političke tenzije osnovni problem.

Prema nekim saznanjima koja imam, predsjednik HDZ-a BiH gospodin
Dragan Čović lično ne dozvoljava da se takav odnos uspostavi u Hercegovačko- neretvanskom kantonu. Indikativno je postaviti pitanje zašto?

Radiosarajevo.ba: Zašto?! Da li se HDZ BiH vraća na politiku stvaranja tenzija u HNK?

Mušić: Jako često se stvara utisak da djelovanje predstavnika HDZ BiH u izvršnoj vlasti u HNK u bitnim odlukama odstupa od stvarnog stanja na terenu.

Ministar MUP-a HNK Slađan Bevanda na jednoj od posljednjih sjednica Vlade HNK sačinio je korektnu informaciju o stanju u tom resoru uz mjere za prevazilaženje stanja sa jasnim koracima koje se trebaju provesti poštujući zakonsku proceduru. To u praksi podrazumijeva inicijative i aktivnosti MUP-a HNK, Vlade i Skupštine HNK.

Međutim, nakon toga imamo potpuni zaokret u HDZ BiH i nametanje poteza koji navedenu proceduru kompromitiraju i krše zakonom predviđene postupke. Smatram da se od strane ovog Kantonalnog odbora HDZ BiH i njegovog predsjednika Stjepana Boškovića ne žele voditi procese uvažavajućih odnosa, što predstavlja evidentan i vrlo ozbiljan politički problem.

Radiosarajevo.ba: Pitanje funkcioniranja policije u HNK još od devedesetih je političko pitanje. Tako je i danas. Zanimljivo je, memđutim, primijetiti da je pored pozicije komesara, u MUP-u HNK-a je upražnjeno više rukovodećih pozicija.

Mušić: Upravo tako. SDA HNK insistira od početka 2018. godine da se raspiše konkurs i popuni upražnjeno mjesto direktora uprave za administraciju i podršku u MUP- u HNK. Međutim, takva procedura je od strane premijera Vlade HNK blokirana već tri godine. Posljednjih dana vidimo da HDZ-a BiH upravo to navodi kao jedan od problema u funkcioniranju tog resora.

Da bi se takvo stanje dodatno usložnilo, ako je to u ovakvim okolnostima uopće moguće, sada premijer Vlade HNK Nevenko Herceg nakon više od tri godine preuzima na sebe ulogu i odgovornost da riješi imenovanje direktora za administraciju i podršku, što je isključiva nadležnost ministra MUP-a HNK. I tu pored miješanja nadležnosti na sceni imamo forsiranja nemogućeg i stvaranje dojma potpune zbunjenosti, što sve za posljedicu ima dodatno destabiliziranje ugleda i kredibiliteta MUP-a HNK.

Režija u Mahali Donjoj

Radiosarajevo.ba: Na šta konkretno mislite?

Mušić: Nakon redoslijeda poteza koji su se desili u zadnjih mjesec dana, od navedene informacije ministra MUP-a, rasprava na sjednicama Vlade HNK, usvojenih zaključaka, političkih opstrukcija i vandalizma u noći ramazana od grupe registrovanih huligana koji su ciljano došli da izazovu nered u mostarskoj Donjoj Mahali sa većinskim bošnjačkim stanovništvom, kod mnogih ostavlja dojam da je sve planski dobro osmišljen političko - operativni scenarij.

Radiosarajevo.ba: HNK je jedini kanton u kojem nisu provedeni rezultati općina izbora iz 2018. godine, kako to komentirate? Koliko i sama ta činjenica oslikava dubinu krize u kojoj se nalazi jug naše zemlje?

Mušić: Obzirom na Skupštinski kapacitet koji imaju SDA i HDZ BiH, novu Vladu HNK smo mogli i trebali imati neposredno nakon održanih izbora. Već skoro dvije godine predsjedavajući Skupštine, gospodin Šerif Špago je na prijedlog HDZ-a BiH potpisao gospodinu Nevenku Hercegu mandat da sastavi Vladu za period 2018. - 2022. godina. Od tada kantonalna organizacija HDZ BiH i njen predsjednik Stjepan Bošković pokušavaju da iznađu neku neobičnu formulu za novu većinu
u HNK. Jasan stav o tome HDZ BiH nikada nije predstavio ni nama, ali ni uopće javnosti ovog kantona.

"Silovanje prava"

Radiosarajevo.ba: Ali građani su duboko nezadovoljni... Uz sve to dešavaju se incidenti koji dramatično destabiliziraju odnose. Što će vladajuće stranke u HNK poduzeti tim povodom?

Mušić: Ne bih da nagađam, ali želim istaći da smo mi iz SDA premijeru HNK, Nevenku Hercegu već nekoliko puta ukazivali na tzv. "silovanje prava" kod jednostranog imenovanja, odnosno postavljenja rukovodećih državnih službenika osobama koji to zakonom ne mogu biti.

Politički je neshvatljivo da se rukovodeća mjesta osoba koje su penzionisane ili iz drugih razloga napustile neku od pozicija ne popunjavaju. HDZ BiH je nekom nerazumnom politikom to uvijek razvlačio, usporavao i uglavnom sprječavao, posebno u resorima u kojima su ministri iz HDZ-a. To se posebno odnosi na resore MUP-a, poljoprivrede i zdravstva. U posljednjoj godini, periodu najveće krize izazvane pandemijom korona virusa, pokazalo se da baš u tim resorima imamo i najviše problema i prilično zapušteno stanje.

Radiosarajevo.ba: Da li očekujete da će posljednji incidenti ukazati HDZ-u BiH na potrebu rješavanja nagomilanih problema?

Mušić: Materijali koje su ministri iz SDA dobili uz poziv za sjednicu Vlade ovog kantona koja treba da se održi sutra potvrđuju prethodne navode prema kojima HDZ BiH namjerava po svaku cijenu na mjesto v.d. komesara MUP-a HNK dovesti politički i nacionalno podobnu osobu.

Zaobilaženje zakona i predviđenih redoslijeda procedura predlaganjem kandidata, HDZ BiH namjerava provesti principom preglasavanja na sjednici Vlade HNK. To planiraju realizirati uz pomoć i podršku ministra privrede Željka Laketića i tako nametnuti rješenje koje je nezakonito.

Na taj način bi se svjesno prekršio osnovni zakonski uslov za imenovanje v.d. komesara MUP-a, a to je policijski čin - glavni inspektor. Takve osobe u činu glavnog inspektora postoje čitavo vrijeme u MUP-u HNK. Komesar je nužno potreban MUP-u HNK, ali isključivo na način kako je to zakonom propisano. SDA će se maksimalno zalagati za poštivanje zakona, jer je to jedini način da se vrati dignitet MUP-a HNK, zakonitost njegovog rada i normaliziranje stanja u ovom kantonu.