Krajnje je vrijeme da Republika Hrvatska prestane biti taocem retrogradnih i neprovodivih političkih zahtjeva jedne političke stranke iz Bosne i Hercegovine. Hrvatsko rukovodstvo troši svoj vanjskopolitički kredibilitet i kapacitete zagovarajući nedemokratska i antievropska rješenja miješajući se u unutrašnje odnose u Bosni i Hercegovini, riječi su Edina Mušića, zastupnika SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH. 

- Da je njihova politika produbljivanja etničkih podjela u Bosni i Hercegovini u suprotnosti sa evropskim demokratskim standardima neprihvatljiva za Brisel, potvrđeno je još jednom zajedničkom izjavom država članica NATO-a, kao i posljednjim Izvještajem Komiteta za vanjsku politiku Evropskog parlamenta - smatra Mušić.

Po njegovim riječima, činjenica da su hrvatski europarlamentarci glasanjem protiv Izvještaja Komiteta za vanjsku politiku stali rame uz rame sa nekoliko zastupnika iz ultradesničarskih stranaka, nasuprot dominantne demokratske većine onih koji žele modernu, funkcionalnu i evropsku Bosnu i Hercegovinu, pokazatelj je da Hrvatska ulazi u konflikt sa zapadnim demokratskim snagama.

- Zvanična politika Hrvatske se na ovaj način svrstala u manjinu retrogradnih snaga, čije je ideje moderna Evropa odavno ostavila iza sebe. Nadam se da će zvanični Zagreb razumjeti jasne poruke NATO-a i Evropskog parlamenta i da će odustati od pokušaja da se takva rješenja nameću u Bosni i Hercegovini. Na to, uostalom, ne polažu nikakva prava, a jedini rezultat može biti dalje kompliciranje odnosa između dviju država, kao i odnosa bošnjačkog i hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Uvođenje evropskih demokratskih standarda u Ustav i izborno zakonodavstvo, te ispunjavanje ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije i napredak na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, u interesu je svih naroda i građana Bosne i Hercegovine, a tome i u interesu Hrvatske, kao našeg najbližeg susjeda - kazao je Mušić.

FENA