Federalna vlada se upoznala sa informacijom o reviziji diploma zaposlenih u federalnim institucijama i tijelima, federalnim organima uprave i upravnim organizacijama, javnim preduzećima i javnim ustanovama čiji je osnivač Federacija BiH, te privrednim društvima u većinskom vlasništvu Federacije BiH.

Institucije, tijela, organi uprave i upravne organizacije, javna preduzeća i ustanove, te privredna društva, koji nisu završili proces revizije diploma, zaduženi su da to učine u 2020. godini, planirajući potrebna sredstva u svojim budžetima.

Kako je navedeno, proces provjere vjerodostojnosti diploma/svjedočanstava još nije završen, prije svega zbog plaćanja naknada za sami proces, a za što nisu bila planirana sredstva u budžetu. Problemi su nastali zbog zahtjeva za plaćanjem naknade za provjeru vjerodostojnosti od strane Sveučilišta u Mostaru, Arhiva Tuzlanskog kantona, Univerziteta u Banjoj Luci, sveučilišta u Republici Hrvatskoj, te univerziteta u Republici Srbiji.

Za određen broj diploma/svjedočanstava, utvrđeno je kako provjera vjerodostojnosti ne može biti izvršena zbog uništene dokumentacije za vrijeme ratnih dejstava 1992-1995. godine.

– Od 106 državnih agencija i preduzeća koje su bile obuhvaćene revizijom diploma, 17 institucija nije dostavilo odgovore Vladi FBiH. Utvrđeno je da ima 77 lažnih diploma, samo tri su visoke stručne spreme, a ostale su sve srednja stručna sprema. Sada nam se trebaju otvoriti oči prema ovim centrima za prekvalifikacije i uopće za stjecanje diplome sa srednjom stručnom spremom – kazala je na press konferenciji Elvira Dilberović, ministrica obrazovanja Vlade FBiH.

U Zavodu Pazarić ima 151 uposlenik, a samo 54 su dostavili provjerene diplome ističe Dilberović, a izvještaje nisu dostavili:

– Željeznice FBiH, HEP Mostar, Energoinvest Sarajevo, Registar vrijednosnih papira u FBiH, Operator za obnovljive izvore energije, Odbor državne službe za žalbe FBiH, Zavod za zbrinjavanje mentalno-invalidnih osoba Bakovići, Agencija za kvalitetu i akreditaciju zdravstva FBiH, Komisija za koncesije FBiH, Zavod za javno zdravstvo FBiH, Agencija za reviziju privatizacije FBiH, Kazneno popravni zavod otvorenog tipa Busovača, Federalni zavod za geologiju, Jender centar FBiH, Federalno ministarstvo pravde i Pravobranilaštvo FBiH – kazala je Dilberović.

U dosadašnjem procesu provjere, a prema dostavljenim izvještajima, utvrđeno je postojanje 74 nevjerodostojne diplome, i to jedna u Finansijsko-informatičkoj agenciji, tri u BH Telecomu d.d. Sarajevo, četiri u JP Međunarodni aerodrom Sarajevo, pet u Federalnom zavodu PIO, 20 u JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo, tri u JP Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar, devet u Lutriji BiH, 16 u Službi za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH, dvije u Poreznoj upravi Federacije BiH, po jedna u KPZ-ima poluotvorenog tipa u Sarajevu i Orašju, jedna u KPZ zatvorenog tipa u Zenici i osam u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Drin.

Zaključeno je i da se pokrenu zakonske mjere na procesuiranju onih koji su koristili nevjerodostojne diplome, te da se u proces provjere uključe i nadležne inspekcije.

U ovoj informaciji nedostoje još 21 izvještaj.

Preporučeno je da, prilikom zasnivanja radnog odnosa, u federalnim institucijama i tijelima, federalnim organima uprave i upravnim organizacijama, javnim preduzećima i javnim ustanovama čiji je osnivač FBiH, te privrednim društvima u većinskom vlasništvu Federacije BiH, bude provjerena vjerodostojnost obrazovnih isprava.

Radi se o inicijativi federalne ministrice obrazovanja i nauke Elvire Dilberović koju je pokrenula u januaru ove godine o provjeri diploma imenovanih dužnosnika, državnih službenika i namještenika u federalnim organima i tom prilikom poručila da ovaj prijedlog neće ostati samo “mrtvo slovo na papiru”.

U aprilu ove godine Vlada FBiH saopćila je da je započela provedbu zaključka sa 169. sjednice održane 17. januara 2019. godine, koji se odnosi na inicijativu o provođenju “revizije diploma zaposlenih u federalnim organima, javnim preduzećima i privrednim društvima u većinskom vlasništvu Federacije BiH”.

(Vijesti.ba)