Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nermin Mandra kazao je da svi u Bosni i Hercegovini moraju poštovati odluku Vijeća sigurnosti, kojom je odbačen prijedlog o okončanju mandata visokog predstavnika u BiH.

Po njegovim riječima, ovo je jasna poruka međunarodne zajednice svima u BiH.

- Visoki predstavnik je sastavni dio i rekao bih ugaoni kamen Dejtonskog sporazuma. Oni koji zagovaraju njegovo ukidanje, neka prvo ukinu entitetsko glasanje i mehanizme blokada u domovima naroda. Ne možete iz Dejtona uzimati samo šta vama treba, a ostale stvari ignorisati. Dejton je paket i sve dok postoje druge stvari, koje su njime definisane, kao što su Republika Srpska i domovi naroda, dotle treba postojati i visoki predstavnik, i potrebno je da primjenjuje bonske ovlasti - smatra on.

Podsjeća da je u Njemačkoj čitavih 45 godina postojalo Savezničko kontrolno vijeće, koje je imalo veće ovlasti nego OHR i imalo je mandat od završetka rata 1945. pa sve do ujedinjenja Zapadne i Istočne Njemačke 1990. godine.

- Možda je to dobra simbolična poruka, da je put ka zatvaranju OHR-a u uklanjanju unutrašnjih podjela i u reintegraciji države i jačanju njenih institucija, kako nam ne bi trebao OHR - zaključio je Mandra.