Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nermin Mandra kazao je da su neozbiljni istupi zastupnika Nenada Stevandića usmjereni protiv ministrice vanjskih poslova Bisere Turković.
 
Apsurdno je da jedan Nenad Stevandić optužuje ministricu Turković za ratnohuškačku politiku „identičnu onoj iz 90-ih godina“. Naime, podsjećam da je Stevandić bio komandant zloglasne paravojne formacije Srpske odbrambene snage (SOS), koja je spomenuta u čitavom nizu haških presuda kao dio udruženog zločinačkog poduhvata protiv nesrpskog stanovništva.
 
Haški sud je u slučaju Brđanin precizno utvrdio da je SOS bio sredstvo provođenja plana preuzimanja teritorija i uklanjanja nesrpskog stanovništva s tih teritorija uz pomoć sile i straha.
 
O kriminalnom ponašanju SOS-a na Banjalučkom aerodromu 1992. čak je u predmetu Brđanin svjedočio i aktuelni predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, a presretnuti razgovori između Stevandića i Radovana Karadžića bili su jedan od ključnih haških dokaza za utvrđivanje zločinačkog plana.

 

Dakle, optužbe Stevandića protiv ministrice Turković su proizvoljne i paušalne, dok je negativne kvalifikacije o Stevandićevom ratnom angažmanu iznijela sudska instanca koju priznaje međunarodna javnost. Ukoliko Stevandić želi dalju raspravu na ove teme, neka slobodno izvoli.