Izjava ministra unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandra Vulina o dovođenju u pitanje postojanja Bosne i Hercegovine, nije ništa drugo nego prijetnja novom agresijom na Bosnu i Hercegovinu.

Izostanak reakcije predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića na prijetnje ministra unutrašnjih poslova upućene Bosni i Hercegovini potvrda je da Vulinove izjave nisu samo njegov lični stav već reflektuju odnos zvaničnog Beograda prema Bosni i Hercegovini, a naročito prema bošnjačkom narodu.

Upravo su političari zbog kojih Vulin prijeti Bosni i Hercegovini, odgovorni za narušavanje dejtonskog poretka na kojeg se srbijanski ministar poziva. Blokada funkcionisanja državnih institucija, zbog zabrane negiranja genocida i slavljenja zločinaca, predstavlja grubo kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Takav odnos neće dovesti u pitanje postojanje države Bosne i Hercegovine, ali itekako dovodi u pitanje status odgovornih za opstrukcije i kršenje državnih zakona, pa čak i status entiteta RS koji postoji na osnovu Dejtonskog sporazuma. 

Prijetnje silom, blokade i opstrukcije mogu otežati život svih građana Bosne i Hercegovine i ugroziti mir u regionu, ali sasvim sigurno neće ugroziti postojanje Bosne i Hercegovine i njen teritorijalni integritet. To nije pošlo za rukom srbijanskom režimu iz 90-ih, a naročito neće karikaturalnim pojavama kakva je Vulin.