Gradski odbor Stranke demokratske akcije (SDA) u Tuzli večeras je obilježio 29 godina djelovanja na području ove regije. Tom prilikom je istaknuto da su iza ove stranke mukotrpne godine u kojima je učinjeno mnogo značajnih stvari.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović večeras je iz Tuzle kazao da su teške tri decenije iza ove stranke u Bosni i Hercegovini, ali i Tuzli.

“Mislim da je SDA imala odgovore na sva teška pitanja koja su iskrsnula u te tri decenije. Otvorili smo demokratske procese, stali u kraj jednopartijskom sistemu, vratili ponos i identitet Bošnjacima. Vratili smo jezik, a faktički organizovali i odbranu BiH”, poručio je Izetbegović.

Kako je naveo, članovi SDA su nakon rata brinuli o stotinama hiljada ranjenih, porodicama koje su ostale bez hranitelja te pravili državu sa onima koji je ne vole.

“SDA Tuzla je bila dio svega toga, ona je radila na lokalnom nivou i radila je dobro. Malo je čudno da nema bolju podršku glasača u Tuzli. Mislim da je to zaslužila i to je jedan poseban fenomen”, istakao je lider SDA.

Večeras je naglašeno da je formiranje SDA imalo za cilj prije svega očuvanje države BiH i političko uspravljanje Bošnjaka na ovim prostorima.

“Oba cilja SDA je sebi stavila u prioritete. Možemo kazati da je SDA u ovih 29 godina bila snaga koja je bila vodeća u svim pozitivnim projektima kada je u pitanju BiH, demokratski procesi, referendum za samostalnost, priprema i pomoć patriotama za odbranu BiH, a nakon agresije i izgradnja”, rekao je predsjednik Povjereništva Gradskog odbora SDA u Tuzli Salko Bukvarević.

Naglašeno je da je SDA i na čelu svih pozitivnih procesa kada je riječ o integraciji BiH u porodicu evropskih naroda i NATO Savez.

Bukvarević je istakao da je SDA u Tuzlanskom kantonu preuzela formiranje vlasti nakon što to SDP nije uspio. On je naveo da očekuje da će Vlada TK u sinergiji sa Federalnom vladom raditi na projektima koji će građene Tuzle, Sarajeva, Zenice i svih ostalih gradova približavati jedni drugima.

“Treba se raditi na povezivanju ljudi, razvoju, projektima. To je naše opredjeljenje. Mislim da će SDA položiti i taj ispit”, zaključio je Bukvarević.

 
KLIX