Predsjednici SDA, SNSD-a i HDZ-a potpisali su danas 12 principa za formiranje vlasti u BiH, kojim je taj proces konačno otkočen.

Na današnjem sastanku u Sarajevu su Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović postigli dogovor u vezi s formiranjem Vijeća ministara BiH, te potpisali Principe za formiranje vlasti na državnom nivou.

Potpisani principi, između ostalog, podrazumijevaju okvir za daljnju saradnju u vezi s nastavkom NATO puta BiH te deblokadu rada Parlamentarne skupštine BiH i formiranje novog saziva Vijeća ministara BiH u narednih 30 dana.

“Nastaviti integracijske procese u skladu sa Ustavom i zakonima, usklađujući stavove i interese svih nivoa vlasti u BiH. Potvrditi opredjeljenje za unapređenje odnosa sa NATO-om, ne prejudicirajući buduće odluke u vezi sa članstvom BiH. Sve aktivnosti u ovom smislu provode se u skladu sa svim relevantnim odlukama Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH, a imajući u vidu ustavnu nadležnost Predsjedništva za provođenje vanjske politike. Komisija za NATO integracije BiH će sarađivati sa svim relevantnim institucijama s ciljem realizacije odnosa sa NATO-om, uključujući izradu nacrta i planova, na bazi odluka Predsjendištva BiH i Vijeća ministara BiH – glasi usaglašeni princip koji se odnosi na NATO, a koji potvrđuje dalji napredak BiH na putu ka NATO-u.”

FAKTOR