Povodom licemjernog, već viđenog, uobičajenog, populističkog obraćanja SDP-a HNK, Kantonalna organizacija SDA HNK se oglašava saopćenjem.

Histerični ispadi SDP-a, praćeni standardnim optužbama i prizemnim vrijeđanjem suprostavljenih političkih subjekata (uglavnom i najčešće SDA) sa očiglednom namjerom preusmjeravanja pažnje javnosti sa gorućih državnih problema na lokalne teme postaju zabrinjavajuća konstanta, i zanimljivo, dolaze uvijek u periodima kada se BiH suočava sa nasrtajima na njen državni identitet, odnosno blokadu vitalnih, državnih institucija. Logičkim se nameće pitanje, zašto, u čijem interesu ili u korist kojih politika (političkih stranaka) to rade?

Zajednička karakteristika većine SDP-ovskih performansa za javnost je optužiti SDA i pokušati je diskreditirati, preciznije, umanjiti njenu političku snagu i značaj u međunarodnim krugovima,  upravo u vremenu kada se kao državotvorni politički subjekt na teritoriji cijele BiH odlučno sa konkretnim mjerama i potezima, kroz institucije BiH suprotstavlja Dodikovom SNSD-u i Čovićevom HDZ-u u njihovom pokušaju prekrajanja unutrašnjeg uređenja naše zemlje.

Prema izlizanoj matrici, optužiti SDA za koaliciju sa HDZ-om u Mostaru i Hercegovini, koji je prema izbornom rezultatu jedini mogući subjekt sa kojim izvršna i zakonodavna vlast uopće može funkcionirati, nisu više ni smiješne, nego su apsulutno diletantske. Budući da je cjelokupna javnost u BiH u direktnom prenosu sjednica Gradskog vijeća Mostara svjedočila kako je Naša stranka, koalicioni partner SDP-a na svim nivoima u BiH, svojim glasom direktno isporučila poziciju gradonačelnika Mostara HDZ-u BiH, svaka optužba SDP-a o bilo kakvim drugim koalicijama SDA postaje tragikomična i uvrijedljiva za građane Mostara i Hercegovine, jer su vitalne interese Bošnjaka Mostara izdali koalicioni partneri SDP-a!

Na isti način na koji su vijećnici SDP-a 2008. godine, kada su također mogli odlučiti o izboru Bošnjaka za gradonačelnika Mostara, 17 puta prilikom javnog glasanja „principijelno“ bili suzdržani, da bi kod tajnog glasanja bio izabran Ljubo Bešlić, koji je u poznatom, daljem političkom raspletu 12 godina ostao na toj poziciji.

Tek kada građanima i javnosti BiH pojasnite pod kakvim okolnostima i za čije interese ste izdali Bošnjake Mostara, iskazujući svojim postupanjem poniznu servilnost prema HDZ-u BiH, na taj način cementirajući poziciju Dragana Čovića, otvarajući mu mogućnost da Mostar predstavlja kao „stolni grad“ Hrvata, steći ćete legitimitet za dalji dijalog. 

KO SDA HNK