Vijesti / Novosti

KO SDA USK: Održana javna tribina "Odgovor SDA na aktuelnu političku situaciju"

Objavljeno: 12.11.2021. u 08:18

Sinoć je u Centru za kulturu i obrazovanje u Bosanskom Petrovcu u organizaciji KO SDA USK i Povjereništva SDA Bosanski Petrovac održana javna tribina na kojoj su predstavljeni stavovi SDA u odnosu na političke prilike na lokalnom, kantonalnom i državnom nivou. 

Mahmut Jukić, načelnik Općine Bosanski Petrovac i predsjednik Povjereništva SDA u ovoj lokalnoj zajednici izrazio je zadovoljstvo stepenom realizacije infrastrukturnih projekata u ovoj općini proteklih godinu dana i naglasio važnost zajedničkog djelovanja svih kadrova Stranke u interesu građana, navodeći da je to ključni preduvjet za opravdanje povjerenja ukazanog na proteklim izborima.

Predsjednik KO SDA USK Jasmin Musić govoreći o problemima u funkcioniranju izvršne i zakonodavne vlasti na kantonalnom nivou, naglasio je da tekući mandat svakim danom potvrđuje da je formiranje vlasti bez izbornog pobjednika put u nestabilnost, netransparentnost, političku trgovinu i nedostatak rezultata. Sve navedeno obilježilo je ponašanje trenutne kantonalne vlasti, koja u četvrtoj godini mandata nema nikakve rezultate, iako je u kantonalni budžet sa federalnog nivoa u ovom mandatu uplaćeno 55 miliona KM, više nego ikad do sada.

Član Predsjedništva SDA i zastupnik u Parlamentu BiH Nermin Mandra upoznao je prisutne sa opstrukcijama s kojima se SDA suočava na federalnom i državnom nivou vlasti, ukazujući na pozitivne rezultate kadrova SDA koje postižu u nemogućim uvjetima. Komentirajući napuštanje SDA od strane pojedinih visokopozicioniranih funkcionera, naglasio je da je to fenomen kojim se SDA bori od svog osnivanja, da u pozadini tih poteza stoje neostvareni lični ciljevi, ali i da je SDA uvijek opstajala i zadržavala poziciju najsnažnije političke stranke u našoj zemlji, za razliku od onih koji su je napuštali. 

Sedad Dedić, član Predsjedništva SDA, s pravnog aspekta je analizirao trenutnu blokadu državnih institucija i najave budućih poteza Milorada Dodika. U tom kontekstu, istaknuo je da važnost ustrajavanja na djelovanju unutar zakonskih okvira, koji ne omogućavaju bilo kakvo vraćanje nadležnosti na entitete, odnosno stvaranje paralelnih institucija legalnim putem. 

Potpredsjednik SDA Refik Lendo čestitao je okupljenim članovima Stranke ostvarenu pobjedu u Bosanskom Petrovcu na posljednjim lokalnim izborima i izrazio uvjerenje da će, uz podršku svih nivoa vlasti, u ovoj sredini biti pokrenuti brojni pozitivni procesi. Ukazao je na važnost zajedničkog i koordiniranog djelovanja probosanskog političkog bloka u vremenu kada su krupna politička pitanja stavljena na dnevni red. Pozvao je na aktivniju ulogu svih struktura SDA u narednom periodu, intenzivniju komunikaciju sa članstvom i građanima uz poruku da Stranka demokratske akcije neće dozvoliti bilo kakva rješenja koja bi produbljivala podjele u Bosni i Hercegovini i smanjivala državne nadležnosti.