SDA pozdravlja zaključke opozicionih stranaka iz Federacije BiH koje djeluju u Parlamentarnoj skupštini BiH o zaštiti i jačanju državnih institucija i aktivnostima koje je potrebno poduzeti u tom smislu.

Ovi zaključci na tragu su zajedničkih stavova predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i predsjednika SDP-a Nermina Nikšića, definiranih u ranijim razgovorima, kao i javno proklamovanih stavova većine stranaka iz probosanskog bloka.

SDA ostaje pri čvrstom stavu da bi probosanski blok morao biti potpuno jedinstven u suprotstavljanju secesionističkoj politici SNSD-a, kao i u aktivnostima prema prijateljima iz međunarodne zajednice, koji pokazuju novu odlučnost u podršci Bosni i Hercegovini.

Trenutna situacija traži jedinstven, zreo pristup, kao i koordinaciju po svim bitnim pitanjima. Nikakvih podjela, rigidnog odnosa i nepovjerenja ne bi smjelo biti u probosanskom bloku, kao ni u odnosu prema prijateljima iz međunarodne zajednice. Ne smijemo dozvoliti da nam se ponovi situacija kakvu smo imali prilikom pada Aprilskog paketa.

U zaštiti države Bosne i Hercegovine i njenih institucija ne smije biti podjele na poziciju i opoziciju. U sudbonosnim pitanjima za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, koja se ne tiču samo sadašnje generacije, već i generacije naše djece i unuka, svi stranački interesi moraju ostati po strani.

SDA stoga očekuje da kompletan politički probosanski blok, akademska i medijska zajednica, svaki pojedinac iz domovine i dijaspore koji može dati doprinos, zajedno sa našim prijateljima u svijetu, poduzima koordinirane zajedničke aktivnosti na postizanju kompromisa koji će voditi stabilizaciji i zaštiti i jačanju države Bosne i Hercegovine.