Optužbe Elmedina Konakovića da je Stranka demokratske akcije „spremna srušiti evropsku priču zarad stranačkih interesa“ očajnički je pokušaj skrivanja vlastite odgovornosti i odgovornosti vladajuće koalicije za činjenicu da nisu u stanju ispuniti ni minimum uvjeta neophodnih za otvaranje pregovora Evropske unije sa Bosnom i Hercegovinom.

Umjesto što lažima pokušava prebaciti odgovornost, Konaković bi se trebao usaglasiti sa partnerima iz vladajuće koalicije, barem približno efikasno kako su se usaglasili oko raspodjele fotelja, i usvojiti zakone koje je Evropska unija postavila pred Bosnu i Hercegovinu kao uvjet za donošenje odluke o otvaranju pregovora.

Predsjednik Naroda i pravda vjerovatno na ovaj način pokušava sakriti i činjenicu da su delegati njegove stranke i partnera iz SNSD-a i HDZ-a, na temelju dogovora iz Laktaša, na posljednjoj sjednici Doma naroda PSBiH odbili po hitnoj proceduri usvojiti Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH koje se odnose na integritet izbornog procesa, što je jedan od ključnih uvjeta na evropskom putu.

Pozivamo vladajuću koaliciju da konačno preuzmu odgovornost i da u Parlamentarnoj skupštini BiH hitno usvojimo Zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma, Zakon o sukobu interesa i Zakon o sudovima. Podrška SDA svim zakonima koji Bosnu i Hercegovinu vode ka EU i koji su usaglašeni sa evropskim standardima nikada nije izostala niti će izostati.

Također pozivamo Konakovića da objasni javnosti na kakav HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH je pristao da bi zasjeo u ministarsku fotelju i zašto otežava evropski put pristajanjem na pregovore o sveobuhvatnim izmjenama u okolnostima kada te izmjene uopće nisu uvjet za otvaranje pregovora.

Propuštanje ove prilike za iskorak na evropskom putu, ukoliko se tri zacrtana zakona ne usvoje, bit će isključiva odgovornost vladajuće koalicije i potvrda da su im  lični i stranački statusi prioritet u odnosu na strateški vanjskopolitički cilj Bosne i Hercegovine.