Umjesto saopćenja za javnost kojim Ministarstvo vanjskih poslova BiH „osuđuje“ obraćanje stalnog predstavnika Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi Bojana Vujića, ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković je morao već pokrenuti disciplinski postupak protiv njega i sankcionisati ga.

 obzirom da čak ni saopćenje nije smio lično potpisati, već se sakrio iza institucije, jasno je da se Konakoviću previše sviđa fotelja u koju se smjestio pa je ne smije dovoditi u pitanje oponiranjem koalicionim partnerima, čak i u situaciji kada na međunarodnoj sceni Bosnu i Hercegovinu označavaju kao „najopasniji izvor terorizma u Evropi“, a bošnjački narod i Islamsku zajednicu kao „islamske teroriste“.

ozivam ministra Konakovića, koji sebe voli nazivati „šefom bh. diplomatije“, da u skladu sa ovlastima i obavezama koje ima odmah pokrene disciplinski postupak zbog skandaloznog antidržavnog obraćanja osobe čiji je šef, ambasadora Vujića.

Sramotna je i šutnja člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, koji nije osjetio potrebu da reaguje na Vujićev šovinistički i islamofobni istup koji je direktno usmjeren protiv države i bošnjačkog naroda. Onako kako je mogao glasati za povećanje svoje plaće ili imenovanje HDZ-ove mandatarke za saziv Vijeća ministara BiH, mogao je i morao je podići glas kako bi zaštitio narod kojem pripada i državu koju predstavlja od gnusnih optužbi izrečenih u Ženevi.