Kako je kazao, sutra će biti održana sjednica glavnog odbora SDA i donijet će se razne bitne odluke, između ostalog i u vezi sa pregovorima o Izbornoj reformi.

Ne bih rekao da će se SDA ikada povući iz pregovora sa međunarodnom zajednicom. I kolegij SDA je tako stvari jučer usmjerio, takve su naše preporuke. Mi smo stranka koja je ozbiljna, koja je sa međunarodnom zajednicom napravila ozbiljne pomake, ozbiljne sporazume u protekle tri decenije. Ne mislimo da je to način na koji se treba odnositi sa prijateljima iz međunarodne zajednice. Naravno, treba se boriti za ono za šta smatramo da se treba boriti kada je u pitanju BiH. Mislim da se sama međunarodna zajednica za sada povukla, jer je vidjela jedan tvrd odgovor od strane Dodika – rekao je naš gost.

Dodaje da su oni očekivali da Dodik neće ići toliko daleko, ali to je Milorad Dodik. On kada ste nasamo ostavlja utisak da će sve biti uredu, i svi govore da on nije loš čovjek i da se sa njim može napraviti nešto, a onda nastavlja po svom. Sad će ga imati priliku upoznati, ističe Izetbegović.

Palmer i Eicchorst su još jučer ujutro najavili da će se pregovori odgoditi. Izetbegović tvrdi da odluka stranaka nije uslijedila nakon njihove odluke.

SDA je još u prošlu nedjelju nagovještavala da će se eventualno razmisliti o tome da se ne nastavi pregovarati dok ne prestane ovo što radi Milorad Dodik. Onda smo imali SDP koji je već krenuo u tom smjeru. Tako da, nije to izazvano reakcijom, nego obratno. Stranci kada su vidjeli da ovdje više nema spremnosti za pregovore, da HDZ neće da odustane od prefiksa nacionalnog, da prije svega Milorad Dodik i njegovi rade šta rade, da su odlučili su da pričekaju da prođe praznici, pa da vide šta uraditi u januaru ili februaru – pojašnjava Izetbegović.

Upitan o tome je li međunarodna zajednica konačno shvatila ko je Dodik, Izetbegović kaže da im je za to trebalo dosta vremena.

Kada je u pitanju Dodik, bilo je potrebno određeno vrijeme da shvate o kome se radi. Danas sam razgovarao sa Oliverom Varhelyijem i kazao mu upravo to. Sada ste spoznali sa kim imate posla. Odgovor međunarodne zajednice na ovo siledžijsko ponašanje mora biti tvrđi – poručuje Izetbegović.

Ključni problem Bošnjaka i Hrvata stranci vide u izboru članova Predsjedništva BiH, smatra Izetbegović.

Predstavnici State Deparmenta i EU glavni problem Bošnjaka i Hrvata vide u tome što Hrvati ne mogu izabrati svog člana Predsjedništva BiH. Sada stranci traže model prema kojem bi svaki od naroda imao pretežni uticaj na izbor članova Predsjedništva BiH. Nemaju sluha za ono što mi kao probosanska snaga tražimo. Smatram da ne treba odustati od pregovora jer će se kroz razgovor uvijek raščistiti mnoge stvari – ističe Izetbegović.

O narednim koracima probosanskog bloka, Izetbegović je kazao da su oni itekako poznati.  

Znaju probosanske snage dobro šta im je činiti. Nažalost, opozicione stranke u FBiH imaju preovladavajuću želju da prikupe političke poene kako bi rivalitet prema SDA riješili u svoju korist. Umjesto borbe za BiH, imamo borbu protiv SDA. To je problem Trojke i ostalih opozicionih stranaka. Pozivao sam ih na zajednički nastup, da dogovorimo minimalne stvari u zaštiti države ispod kojih nećemo ići. Kasnije se možemo razići. Nažalost, to očito ne mogu dobiti, jer su i u dramatičnim situacijama za BiH okrenuti isključivo borbi protiv SDA – rekao je Izetbegović.

HDZ-ovu najavu bojkota Općih izbora naredne godine Izetbegović ocjenjuje nerealnim pritiskom manjine.

Nemoguće je da će doći do disolucije BiH. Međunarodna zajednica neće dopustiti da nas dovedu do konflitka. Izbora mora biti, jer se finansiraju iz budžeta. Naći ćemo način da ih provedemo. Neće nas u tome spriječiti oni koji imaju jednu četvrtinu predstavnika u zakonodavnim organima FBiH i BiH. Ovo što traži hrvatska strana već je ponuđeno kroz Fileov model. Moraju odustati od etničih prefiksa i mora se spriječiti da manjina maltretira većinu, da se blokira Federacija  – poručuje Izetbegović.

Ocjenjujući neustavnu sjednicu NSRS, Izetbegović je kazao da se radi o ispitivanju terena.

Ovo su namjerno uradili na takav način. To nisu odluke u formalnom smislu, već ohrabrivanje da se krene u smjeru razgradnje države. Dobro su odmjerili šta će raditi. Međutim, Krivični zakon BiH poznaje krivično djelo podstrekavanja. Bilo je prijetnji da će se napasti kasarne, to je krivično djelo podstrekavanja. Prešli su crvene linije. Ovo što se radi jeste podsrekavanje. Imate situaciju da se zakoni donose na nezakonit način, da se entitetski morustav mijenja na neustavan način i već su na udaru zbog svog ponašanja –  naglašava Izetbegović.

Dodaje da nedovoljna odlučnost međunarodne zajednice podstiče takvu politiku.

Blaga reakcija međunarodne zajednice ohrabruje Dodika itekako. Sada je došlo do tačke u kojoj se ne može tolerisati. Kola su dobila ubrzanje i sada ih treba zaustaviti. Ponovo smo na radaru međunarodne zajednice. Vidjeli ste reakcije Njemačke. Velike Britanije i SAD-a. Podiže se stepen njihove pažnje u odnosu na period od prije mjesec dana. Ovdje se brani civilizacijski princip o tome da se genocidom i etničkim čišćenjem ne može pobijediti.  Želimo dokazati kako ljudi različitih religija i nacija mogu živjeti zajedno. Stranci nas ne mogu ostaviti same u toj borbi za univerzalne vrijednosti – rekao je Izetbegović.

Od najavljenih sankcija još uvijek nema konkretnih efekata. Izetbegović smatra da je za to potrebno vremena.

Miloševiću su godinama prijetili sankcijama, sjetimo se. Mnogo je toga čime mi kao probosanske snage nismo zadovoljni kada su u pitanju pojedine odluke međunarodne zajednice. Embargo na naoružanje, zaustavljanje oslobodilačkog pohoda Armije RBiH pred Banja Lukom, dopuštanje genocida u Srebrenici, kasnije davanje 49% teritorije onima koji su počinili genocid. Dakle, bilo je tu stvari koje nismo mogli razumjeti. Ipak, naši prijatelji izvana su dali i mnogo toga dobroga ovoj zemlji i bili uz nas u teškim vremenima – kazao je Izetbegović.
Naglašava kako je lično od predstavnika međunarodne zajednice tražio da sankcije budu usmjerene prema tačno određenim funkcionerima, bez viktimizacije naroda.

Krenut će se sa sankcijama prema pojedincima i prema entitetu. One će biti pojačavane. Zamolio sam da sankcije budu precizno usmjerene prema pojedincima, nikako prema narodima. Ono što je najavljeno iz Njemačke bi pogodilo sve građane u entitetu RS. Također, potezi Velike Britanije i Holandije su sve konkretniji. U roku od mjesec dana smo vidjeli veoma jake reakcije. Sada smo na radaru i njihova akcija će se pojačavati prema Dodiku. Razgovarao sam i sa specijalnim britanskim izaslanikom Stuartom Pechem koji je iskusno saslušao šta strane imaju da kažu. Kazao sam mu da ne nasjeda na tu igru toplo-hladno. Evo danas su se vratili u Vijeću ministara BiH. To će raditi do juna iduće godine, kada opet slijedi snažna ofanziva pred izbore. Mislim da to ne može zavarati iskusne Engleze – ističe Izetbegović.

Aktuelni političku situaciju i napad na ustavnopravni poredak ne bismo smjeli olako shvatiti, mišljenja je Izetbegović.

Ne treba podcijeniti trenutno stanje. Mislim da se radi o borbi za dominaciju u manjem bh. entitetu. Želi se natjerati opozicione stranke u entitetu RS da uđu u isti rov sa Dodikom, kako bi im on komandovao. Ako njihova reakcija bude slaba, onda će on da pojačava – da stvarno napravi svoju vojsku, da degradira institucije BiH. Ne treba to zanemariti. Mislim da veliki broj političara u entitetu RS nije za ovakve avanture. Ni obični građani tamo nisu za slanje mladih u rovove. Mislim da će to zaustaviti ovu avanturu. Siromašni narod neće pratiti bogate političare – ocjenjuje Izetbegović.

Ukazuje da se ne smiju zanemariti ni interesi Srbije u ovom slučaju.

Ovo će biti pokušaj podjele BiH, tako da nam Srbija dođe do Vijećnice. Od toga se moramo odbraniti. Što više budemo jačali Oružane snage BiH, to će odvratiti drugu stranu. Oružane snage BiH su namjerno dugo zapostavljane. Sada se to mijenja. Naći ćemo prijatelje u svijetu koji će podići njihovu snagu – kaže Izetbegović.

Naglašava da je vrijeme da se Tužilaštvo BiH konkretnije pozabavi nezakonitim djelovanjem Dodika.

Šutnja je ohrabrivanje da krene u daljnje kršenje zakona i udar na ustavnopravni sistem BiH. Tužilaštvo Bih već sada može da se pokrene. Mi ćemo se obraćati Tužilaštvu BiH i Ustavnom sudu BiH sa konkretnim zahtjevima. Također ćemo komunicirati sa OHR-om. Uvidio je i visoki predstavnik Schmidt o čemu se ovdje radi. Radi se o iskusnom diplomati koji će biti spreman da poduzme ono što je neophodno i povuče prave poteze. Zasada nama prepušta da sami riješimo situaciju – smatra Izetbegović

Dodikovo nepriznavanje novog visokog predstavnika ocjenjuje nastavkom takve prakse.

Dugo traje to njegovo ignorisanje. Sjetite se samo američke ambasadorice Cormack. Ovo podsjeća na talačku krizu u kojoj se sa napadačem oprezno pregovara kako ne bi napravio štetne korake. Previše je toga Dodik uradio. Izgovorio je stvari koje nije smio i priije ili kasnije to će mu se obiti o glavu. Turska je uvijek bila na strani BiH. To će dokazati ako bude trebalo. Čak i Dodik respektuje Erdogana kao lidera. Turci će pokušati da stvari riješe na miran način – navodi Izetbegović.

Vučić nema toliki uticaj na Dodika kako se smatra, dodaje Izetbegović.

Vučić je shvatio realnost. Od mladića koji je izgovarao svakakve stvari politički je sazrio u umjerenog lidera. Ima jak ultranacionalistički blok u Srbiji. Provlači se između toga svega. Mislim da nema toliki uticaj na Dodika koliko to ima Rusija. Rusi šire svoj uticaj na Balkanu. Zemlje poput Bugarske i Rumunije već su u ruskom vakumu. Žele da imaju svoje igrače isturene prema NATO-u. Evropske zemlje imaju problem sa Rusijom. Holandija ima ekonomsku moć Rusije. Dakle, osrednja evropska zemlja je jača od Rusije. Razlika je samo što se Rusi oslanjaju na vojsku. No, i to ima svoj kraj. Vojna izdvajanja SAD-a su daleko veća. Naoružavanje Srbije nije dobro. Oni Kosovo smatraju još uvijek svojom teritorijom koju imaju pravo da brane. Neće se usuditi da direktno napadnu BiH, naročito zbog iskustva otprije 25 godina – kazao je Izetbegović.

Izetbegović kaže da se na međunarodnom lobiranju probosanskih snaga intenzivno radi.

Imali smo direktno izdvajanje stotina miliona za lobiranje entiteta RS širom svijeta. Međutim, ne mogu lobisti usmjeravati nacionalnu politiku svjetskih sila, poput SAD-a. Naši lobisti mogu spriječiti da prekookeanski brodovi ne prevrnu naš čamac. Trenutno to rade naši ljudi koji su dokazano uz BiH. Konkretno, ministrica Turković svojim diplomatskim posjetama u Americi uveliko utiče na lobiranje u našu korist. Osim toga, reakcije dijaspore su jako dobre. To su ljudi koji su sa dva kofera tokom agresije došli na evropske perone. Sada su to ostvarene ličnosti koje šalju novčane doznake svojim porodicama u BiH, što je značajna ekonomska injekcija. Sve uspješnije firme u BiH su nastale po idejama koje su naši ljudi donijeli iz inostranstva. Vani imamo uticajne ljude sa novcem i iskustvom i oni se okreću ka BiH. Naši skupovi su bili jako posjećeni. Moramo se sistematski pozabaviti dijasporom. Ono što možemo očekivati jeste masovan izlazak dijaspore na izbore u oktobru 2022. godine. U jednom danu mogu promijeniti odnos snaga u BiH u korist probosanske politike – poručio je Izetbegović.

Izjave hrvatskog predsjednika Milanovića su mu zatvorile vrata BiH, smatra Izetbegović.

To su nepotrebne i neodmjerene izjave kojima smo začuđeni. On sebi dopušta da kaže šta god mu padne na pamet. Okrenuo se za 380 stepeni. Neprepoznatljiv je u odnosu na period prije 10 godina kada je u crvenoj jakni dolazio na skupove SDP-a BiH. Jednostavno ne promišlja i naš odnos sa njim se zatvara. Ali otvaraju se neki drugi. Plenković je prije par dana boravio u BiH i poslao odmjerene poruke da će Hrvatska podržati rješenje do kojeg se dođe unutar BiH – ističe Izetbegović.

Dodaje da Hrvatska stoji iza HDZ-a BiH, ali ne uvijek.

Hrvatska veoma lobira u korist HDZ-a BiH, što je prirodno. Međutim, ponekad se i ljute na njihove postupke. Da se Čović drugačije ponašao u odnosima sa Bošnjacima, prije bismo došli do rješenja. Nije mu trebalo da ode na obilježavanje neustavnog 9. januara i prisustvuje odlikovanjima zločinaca koji su, između ostalog, granatirali Šibenik. Takvi skandali mu nisu bili potrebni. Nije mi jasno šta želi postići s tim. Govorio sam mu da ne provocira Bošnjake, da dođe na prijem povodom Bajrama, baš kao što mi idemo na Božićni prijem, da se relaksiraju odnosi dva naroda. Mi sa Hrvatima moramo naći način da funkcionišemo bolje, s tim da se ove blokade moraju riješiti. Međutim, nećemo izdati ljude poput Komšića koji su bili uz BiH da bi, recimo, Hrvati koji su nosili uniforme HVO-a ušli u Predsjedništvo BiH. To nećemo dopustiti. Morat će biti spremni nešto dati da bi nešto dobili – naglašava Izetbegović.

Poručio je da su na ovim prostorima stoljećima skupa živjeli ljudi različitih konfesija i da je to prirodno stanje.  

Moramo dokazati da narodi u BiH mogu živjeti skupa. U Sarajevu na jednom kvadratnom kilometru imamo bogomolje najdominantnijih svjetskih religija. Mi nismo na bili primorani izgraditi ih, već je to naprosto u nama prirodno, da smo otvoreni – smatra Izetbegović.

Veliki problem vidi u odlasku sposobnih i obrazovanih mladih ljudi, što se mora spriječiti.

Moramo zadržati mlade ljude. Stanovnštvo nam polako stari, dok potentni mladi ljudi odoše. To je najveći problem ove zemlje – zaključio je Izetbegović.

 

(Mirza Imamović)

HAYAT