Tim povodom predsjednik SDA Bakir Izetbegović je za Hayat TV prokomentirao današnje zaključke u Banjoj Luci. Istaknuo je da je to trebalo da starta sa 1. augustom,

  • Tada bi svi išli na kolektivne godišnje odmore, faktički parlamentarci, članovi Vijeća ministara, tako da je august svakakako bio mjesec vakuma u radu. Pomjerili su to za sedam dana, tako da će vjerovatno taktizirati da vide mogu li šta dobiti u narednih 40 dana, a onda će se u septembru sve nastaviti. Koje je to pravo ugroženo srpskim predstavnicima? Pravo da negiraju genocid, pravo da slave ratne zločince, pravo na jedan aparthejd koji živimo u RS. U RS imamo 20 posto nesrba, a samo je tri posto na rukovodećim funkcijama. U RS je Bošnjacima zabranjen Bosanski jezik, u RS se osveštavaju, dakle imaju srpske slave pravoslavne, državne institucije, škole. Oni misle da su ugroženi? Ne samo da neće negirati genocid, ne samo da neće slaviti zločince, nego će sve ovo što sam nabrojao, cijeli ovaj katalog polako odustati od toga. Kažu da bi željeli da se dogovorimo, da se ništa ne nameće. Sve možemo da se dogovorimo, ovo sve što sam nabrojao i još mnogo toga. Jedno vrijeme će da prave krizu i onda će da odustanu, jer nisu upravu – kazao je Izetbegović.

Poručio je da se ne može na pitanjima genocida i slavljenju Radovana Karadžića suprotstavljati međunarodnoj zajednici i pobijediti u tome.

  • Nema govora o tome, samo je pitanje koliko će to trajati, koliko će ih ta tvrdoglavost i inat koštati. Oni se naravno takmiče među sobom ko je veći Srbin pred narodom, ali odustat će. Ovo nije prvi, a ni zadnji put, ali svaki put će to biti slabijeg intenziteta. Neće to moći ostati, teren je klizav, to je kao živo blato, ne možete uporište naći za politiku i priču o vlastitoj ugroženosti na tome što vam neko brane da druge ugrožavate, da negirate genocid i slavite ratne zločince u 21. vijeku. To će morati da nestane – poručio je Izetbegović.

OBEĆAVA DA ĆE SRUŠITI BIH, A ONDA SRUŠI CRKVU U KONJEVIĆ POLJU

Na pitanje ko može zaustaviti Milorada Dodika u njegovim prijetnjama o otcjepljenju manjeg bh. entiteta, Izetbegović kaže predsjednik SNSD-a obećava da će srušiti BiH, a onda sruši crkvu u Konjević Polju.

  • Jedno je šta priča, a drugo šta radi. Može ga zaustaviti međunarodna zajednica, bh. tužilaštvo, organi gonjenja i na kraju krajeva, ako on sa ovih teških kočijaških riječi pređe na djela, ako se zaista upusti da destabilizira prilike na Balkanu. Pa iza sebe neće imati ni Vučića ni Srbiju. Ako se zaista upusti u to da uđe u rizične stvari koje mogu da dovedu do konflikata u ovom dijelu Evrope. Ja to znam i znam šta govore iz njegove stranke utjecajni ljudi, siti su više te politike koja izaziva konflikte i destabilizaciju. Svakom u ovoj zemlji i njihovoj djeci čini budućnost neizvjesnom. Mislim da od te priče i busanje u prsa neće biti ništa – jasan je Izetbegović.

BOGAT ČOVJEK U SIROMAŠNOM NARODU

Lider SDA smatra da će na kraju međunarodna zajednica smijeniti Milorada Dodika.

  • Dodik je jako bogat čovjek u jednom siromašnom narodu. Na ove nacionalističke teme uspijeva još uvijek da se drži. On tjera i opoziciju i narod da stoje uz njega, ali ima znakova da je tome kraj. Upravo na ovoj temi mora tome doći kraj, na genocidu, na ratnim zločincima, na odlikovanju ratnih zločinaca, i apsolutno su time prešli crvenu liniju i neće to moći ostati u civiliziranom svijetu. To je retrogradna anticivilizacijska politika kojoj je davno trebao biti kraj. On ide u sudar s međunarodnom zajednicom i neće izaći kao pobjednik u sudaru sa zapadnim silama, sasvim sigurno – izričit je naš sagovornik.

SCHMIDT SE NEĆE POVUĆI

Osvrnuo se i na skori dolazak novog visokog predstavnika u našu zemlju Christiana Schimdta. Misli da više neće biti tvrdih odluka i korištenja Bonskih ovlasti.

  • Bonske ovlasti će naravno ostati, visoki predstavnik će ostati i nikakva galama iz Banja Luke ga neće otjerati. Ali, mislim da će Schmidt ići polako na jedno iscrpljivanje ovih retrogradnih sila. Smaranjem, sankcijama ako bude trebalo, dakle umaranjem. Ne bih rekao da će se gospodin Schimdt i sa podrškom kakvu ima povući. Ne može dopustiti međunarodna zajednica, dakle zapadne sile, one koje su radile i pravile Dejtonski mirovni sporazum da njihov projekat ovdje propadne, da se dovede u pitanje destabilizacija, do konflikata, do najgorih scenarija. Oni to neće zbog sebe dopustiti – naglašava.

Istaknuo je da Dodik neće izdržati igru živaca koja mu sada slijedi sa međunarodnom zajednicom.

  • Može on svašta privremeno uraditi, kojekakve stvari, ali uvijek više priča nego što radi. Može upotrijebiti policiju da zaustavi SIPA-u da krene u sudar sa državnim institucijama BiH, sa međunarodnom zajednicom koja je prisutna u BiH. Neće se dobro provesti ako to uradi, nije upravu i ne smije to raditi. Ne može on braniti pravo Srba da maltretiraju druge. Da dominiraju nad drugima, da tjeraju Hrvate i Bošnjake da slave 9. januar kada su Srbi odlučili da se sa njima raziđu. To je taj praznik, koji je mojom apelacijom ukinut. Posljedica može biti, ali mislim da on neće ići do te mjere, jer Dodik tako galami. Nije njemu cilj konflikt, njemu je cilj vlast, da sačuva vlast, da ga niko ne dira, da tu radi šta hoće. Mislim da neće izdržati igru živaca koja mu sad slijedi sa međunarodnom zajednicom – navodi Izetbegović.

Kako nam je kazao, crvena linija za međunarodnu zajednicu i probosanske snage koje bi Dodik mogao povući jesu stvari koje vode u konflikt.

  • To su stvari koje vode u konflikte u BiH. Sve dok se nešto priča, bojkotuje, gdje imamo neke blage forme blokada, to se da tolerisati. Vidite unatoč svoj toj Dodikovoj priči, ipak stvari idu naprijed u BiH. Da nije bilo pandemije mi bi napravili velike korake kada je u pitanju ekonomija. NATO put krećemo se, rješavaju se stvari, sporo, ali idu. Ako on krene da to zaista počne vući unazad u smjeru sukoba, onda će doživjeti ono što je neophodno. Sigurno će biti uklonjen na ovaj ili onaj način – jasno govori Izetbegović.

 

HAYAT